ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sommar – då är det rea i bostadskön

Erik Paulsson Rönnbäck · 30 Jun 2015
Uppdaterad 3 Jul 2015

Trycket är lägre på bostadskön i Stockholm under semestermånaderna – och chansen är störst för dem som letar efter nyproducerade lägenheter utanför stan.

klar

Artikellänk är kopierad

Lägst kötid för en lägenheter förmedlade genom Bostadsförmedlingen i Stockholm de senaste två åren har det varit under den senare halvan av juli och början på augusti.
Lägst kötid för en lägenheter förmedlade genom Bostadsförmedlingen i Stockholm de senaste två åren har det varit under den senare halvan av juli och början på augusti.Foto: Alamy

Lägenheterna i Stockholmsregionen som förmedlas genom den allmänna bostadskön i juni, juli och augusti går i regel till personer med färre ködagar än under resten av året. Skillnaden mellan månaden med längst kötid, februari, och månaden med kortast kötid, augusti, var under perioden 2012–2014 över ett år. Det visar statistik från de senaste tre åren som Bostadsförmedlingen i Stockholm har tagit fram åt Metro. 

►LÄS MER: Hyra ut lägenheten i sommar? Tänk på det här först

Chansen är allra störst under den senare halvan av juli och början på augusti. Det framgår när siffrorna läses mot bakgrund av fördröjningen på omkring tre veckor från att lägenheten blir tillgänglig att söka till att kontraktet skrivs under.

– Det är troligt att färre personer är inne på sajten och tittar på annonserna, för man är helt enkelt mer upptagen under sommaren med semester. Då blir konkurrensen om de lediga lägenheterna lägre, och chansen ökar för personer med kort kötid, säger Marika Nordström, marknadschef på Bostadsförmedlingen i Stockholm.

►LÄS MER: Debatt: Många bostadskarriärer kommer att sluta i tårar

Hon förklarar att det oftast är lättare att hitta en bostad ju längre bort den ligger från Stockholms innerstad, och att nybyggda bostäder har kortare kötider, samtidigt som de är dyrare.

– När ett helt projekt släpps med många lägenheter på en gång kan det också bli ett tillfälligt stort utbud, vilket också tenderar till att pressa kötiderna.

►LÄS MER: Så väljer du rätt hemförsäkring

Sämst chans att hitta en lägenhet genom kön är i slutet av januari och början av februari.

– Man kanske är mer hemma under vintermånaderna och sitter mer vid datorn, och lägenheterna förmedlas huvudsakligen på webben, säger Marika Nordström.

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Paulsson Rönnbäck
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro