ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sommaren är ... kass

Maria Forsström · 9 Jun 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Artist: Tomas LedinSkiva: 500 dagar om åretJag kämpar och kämpar för att hitta något jag gillar med den här skivan. Men det jag främst hittar är en artist som borde lägga ner.

Texterna handlar som vanligt om sand mellan tårna, om att läsa en bok och tungor som möts. "Att inte göra något alls" är ett exempel. "Här tar vi det lugnt, gör inte många knop. Kanske läser en tidning, en kvarglömd bok." Har ni hört det förr?

Musik ska ju väcka känslor men de enda känslorna Ledins 20:e album väcker hos mig är irritation. Jag hade gärna velat lyfta fram något bra på den här skivan och det ska väl i så fall vara nysläppta singeln "Håll ut". Kommer antagligen att bli en av årets sommarplågor.

En annan sommarplåga är att Ledin ska ut på turné. Ett 20-tal platser får besök av mannen som 1982 var kung med "Sommaren är kort".

Men det var som sagt 27 år sedan.

Glatt disko med electrovibb

Artist: Black Eyed PeasSkiva: The end (the energy never dies) (Interscope/Universal)

Black Eyed Peas femte studioalbum känns mer som ett mixtape där allt flyter ihop än som ett sammanhållet album. Det gör det lite splittrat och svårlyssnat men jag gillar ändå att de utvecklar sin musik. Tar man sig bara tid och bortser från de banala texterna är det en härlig, glad skiva med mycket disko och electrovibbar. Räkna med många remixer på dansgolvet.

Vänjer mig sakta men säkert

Artist: Jaqee Skiva: Kokoo girl (Rootdown/Border)

Jaqee fortsätter med sin eklektiska mix till musik. Den här gången har hon flyttat till Berlin och utforskat reggaen. Hennes musik kräver tid, man måste låta örat vänja sig.  Det är rörigt, brokigt och – ja, lite kokoo. Men någonstans däri ligger också charmen, att hon vågar gå sin egen väg. Åtminstone jag börjar sakta men säkert vänja mig.

Tappar sugen och tempot

Artist: Lenka Skiva: Lenka (Epic/Sony BMG) Det här är ju bara för härligt, tänker jag först. En hybrid av Ane Brun (rösten), Lily Allen (stompet) och Moldy Peaches (fraseringen) som får mig att vilja hala ner taket på den mintgröna amerikanaren och flirta med matroser i solen. Men tyvärr, i fjärran hopar sig molnen och mot slutet tappar Lenka både sugen och tempot. Inget varar för evigt, tänker jag då, och börjar om från början.

Jag begriper inte hajpen

Artist: Little Boots Skiva: Hands (Warner) Jag begriper inte hajpen. Slätstrukna poplåtar som inte ens kommer i närheten av Kylie eller Britney och minst tre låtar som passat bättre i Eurovision Song Contest, inklusive gregorianska körer och en som närmar sig Balkanpop. Va?  Det som funkar bäst för Victoria Hesketh är ett par lyckade flirtar med Pet Shop Boys, men det räcker inte för att detta ska få kallas en intressant debut.

klar

Artikellänk är kopierad

Maria Forsström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro