ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sommaren skall njutas med shyssta drinkar

Stockholm hannah sjostrom · 1 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Sommaren är snart här och vad kan väl då sitta bättre än en svalkade sommardrink? Man behöver faktiskt inte gå en bartenderutbildning för att göra goda drinkar istället för sunkiga hemmagroggar. Det räcker med färska bär, en god jos toppad med lite läsk och du är kung i baren.

Text: Petra Axlund Foto: Henry Lundholm

Drinktrenden håller i sig, för att inte säga växer sig starkare, även i sommar. Att beställa en stor stark känns bara så tråkigt och fantasilöst. Till och med de klassiska drinkarna får stryka på foten. – Folk vill ha nya drinkar med spännande smaker, en Manhattan eller en GT funkar helt enkelt inte längre, säger Fredrik Werme, barchef på Pet Sound Bar på Södermalm i Stockholm. Den mest sålda drinken på Pet Sound Bar är för tillfället Moscow Disco, en hallondrink med ingefärsläsk. – Dels tror jag att namnet är viktigt, folk vill ha en rolig drinklista. Bär är alltid populärt på sommaren och ingefäran känns nytt och spännande. En annan drinktrend som kommer till sommaren är tequiladrinkar och då menar Fredrik Werme inte shots med salt och citron. Att sätta sig i baren och beställa in en espresso och ett glas ”finsprit” som en god rom eller lagrad tequila blir också allt vanligare. – Champagnedrinkar är också populärt, det och rosécava känns väldigt sommrigt. Ska man bjuda på drinkar hemma finns det ett par saker som man ska tänka på. Först och främst bör man bestämma sig för tre till fyra drinkar som man tänker bjuda på innan man köper in alla tillbehör. Annars blir det lätt att man står där med en massa ingredienser som inte passar ihop. - Kommer jag hem till folk kan de säga ”du som är bartender kan väl fixa några goda drinkar” och så finns det bara Martini och tranbärsjos. Det kan ingen göra något roligt av, säger Fredrik Werme. Enbart jos eller läsk blandat med sprit blir sällan särskilt roligt. Men bara genom att blanda sprit, jos och läsk har man gett drinken ett välbehövligt lyft. Ett annat måste för hemmabartendern är pressad citronsaft och sockerlag. - Sen ska man alltid garnera med färska och ätbara saker, hoppa över stora citronskivor med skal och paraplyer, säger han. Även i barskåpet kan man hålla sig ganska basic, de där konstiga likörerna eller spritsorterna som bara funkar i en enda drink kan man stryka från inköpslistan. - Vodka, gin, rom och tequila. Mer behöver man inte. Sen säger Fredrik Werme att man ska satsa på joser med hög kvalitet. Ska man ha apelsinjos är det alltid bättre med färskpressad. En dyrare jos är alltid godare än den där tvålitersdunken på extrapris. - En vanlig jos kan man enkelt piffa upp genom att muddla ner färsk frukt av samma sort i den, en mosad passionsfrukt i passionsfruktjosen höjer smaken. Ett annat tips är att inte snåla med isen, fyll på hela glaset med is innan du häller i drinken. - Köp dubbelt så mycket is som du tror kommer att behövas. Och för att slippa att det fryser ihop till en enda stor klump kan du förvara isen i kylen.

Sommardrinkrecept Apple Corps Fyll ett högt drinkglas med is. 4 cl Calvados. 1 cl pressad citronsaft. 1 cl sockerlag. Ett par droppar Frotte (fuskäggvita). Skaka om med shaker och fyll på med torr äppelcider. Garnera med smala skivor äpplen.

Moscow Disco Muddla ett par kvistar mynta och lägg i ett lågt glas (har du ingen muddler funkar en träslev eller en gaffel bra). Lägg i en näve hallon och en limeskiva i glaset. 4 cl Absoult Rasberry. 3 cl pressad citronsaft. 1 cl sockerlag. Rör om ordentligt och fyll på med krossad is. Häll på ingefärsläsken Ginger Bear (vanlig läsk med färsk muddlad ingefära fungerar också). Garnera med en kvist mynta.

Shake your money Fyll ett högt glas med is. Lägg i 4-5 fileade klyftor av grapefrukt, apelsin, citron och lime. Häll på lite av spadet från citrusfrukterna. 4 cl Absolut Ruby Red (vanlig vodka med grapejos går lika bra). 2 cl pressad citronsaft. 1 cl sockerlag. Ett par droppar Frotte (fuskäggvita). Skaka om med en shaker och fyll på med Sprite.

Sommarens bästa champagnedrink New York, New York Lägg is och en bit skalad gurka (cirka 5 cm) i en shaker och muddla. 2 cl Hendrick´s gin (eller den gin som du har hemma). 2 cl pressad citronsaft. 1,5 cl sockerlag. Häll upp champagnen i ett kylt glas. Häll försiktigt i ginblandningen. Garnera med tunt skurna gurkskal (har du inget sissellieringsjärn kan du skära till strimlorna med osthyvel och sedan skära i smala strängar).

Bra att ha på drinkpartyt: Pressad citronsaft. Sockerlag (koka upp 6 dl socker med 4 dl vatten). Dubbelt så mycket is som du tror kommer att behövas. Shaker. Muddlare. Lime, citroner, apelsiner och grapefrukt. Färska bär (eller frysta). Mynta. Vodka. Gin. Rom. Tequila. Ett par goda joser (exempelvis äppel-, tranbär och passionsfrukt).

Bildtexter Ett bra tips för att det uppskurna frukterna ska hålla sig och inte bli bruna är att stryka citron på dem.

Att filéer citrusfrukter är lite knepigt. Börja med att skära bort ändarna och sedan skalet med en vass kniv. Skär sedan ut klyftorna en och en och håll dig över en bunke så tar du tillvara spadet som rinner ut.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm hannah sjostrom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro