ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sommarjobba – för 33 kronor i timmen

Ingrid Arinell · 22 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Malmös unga sommarjobbare tjänar sämst i Skåne. Och fackförbundet Kommunal är starkt kritisk till de låga lönenivåerna. – Vi vill inte medverka till att ungdomarna får den lönen, säger Maria Hansson, ombudsman på kommunal.För många unga är sommarlovet en tid att tjäna egna pengar. Men hur mycket de kan skrapa ihop beror på var de bor. Ungdomar i Malmö och Lund tjänar betydligt mindre än jämnåriga i exempelvis Helsingborg och Kävlinge. Timlönen för en 18-åring är 41 kronor i Malmö – och 90 kronor i Kävlinge.

De som tjänar minst i Malmö har en timlön på 33 kronor.– Det är tvärlågt, säger Maria Hansson, ombudsman på Kommunal.I går presenterade fackförbundet en lista över sommarjobbslönerna för 27 skånska kommuner. Endast i 13 fall har man kommit överens med arbetsgivarna om lönesättningen. De låga lönerna beror många gånger på att kommunerna vill sysselsätta så många som möjligt, enligt Raul Holmgren, ombudsman på Kommunal.– Svaret man får är att ”visst, vi kan dubbla lönerna, men då blir det bara hälften av platserna”.

Samtidigt som Malmö hamnar längst ner i löneligan är det också den kommun som erbjuder flest praktikplatser – 2 300 stycken jämfört med 700 i Helsingborg och 370 i Lund. Sören Lundgren, förhandlare i Malmö stad, är obekymrad över att man inte nått en överenskommelse med Kommunal.– De vill att det ska vara en lön i ordets rätta bemärkelse, men det här är en praktikersättning.Så 33 kronor i timmen är en rimlig lön?– Ja, det har vi tyckt. 

klar

Artikellänk är kopierad

Ingrid Arinell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro