ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sommarjobben i fara

Susanna Mattsson · 5 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Indragna statsbidrag leder till färre ungdomsjobb

klar

Artikellänk är kopierad

STATSBIDRAG. I Göteborg får ungdomarna jobb – men i många kommuner blir de utan. Färre ungdomar får sommarjobb i år. I flera år har gymnasieungdomar i Göteborg med omnejd kunnat få feriejobb i kommunal regi. Men i år blir många utan. Orsaken är indragna statsbidrag. –Många statliga åtgärder försvann vid årsskiftet, även pengarna till vårt program för unga arbetslösa under 25 år. Politikerna anser att det är viktigare att fortsätta att arbeta med den gruppen. Det handlar om prioriteringar, säger Ulrica Furby på arbetsmarknads- och integrationssektionen i Mölndal där sommarjobben helt försvunnit.

Andra kommuner har tvingats halvera antalet jobb, bland dem Lerum och Härryda. På andra orter väntar man fortfarande på ett politiskt beslut.– När folk ringer och frågar måste jag ha reservationen att det kanske inte blir några jobb alls, säger Håkan Gustavsson på Hallands idrottsförbund och ansvarig för feriejobben i Kungsbacka.– Och blir det bara hälften blir det ju inte så mycket med det. Förra året hade vi 100 platser och redan då tyckte många att det var för lite.

Göteborgs kommun har däremot valt att satsa på sommarjobben fullt ut även i år. Kommunen skjuter till de uteblivna miljonerna.– Vi planerar upp till 1 300 jobb, men minst 1 000. Vi har så god erfarenhet av de här jobben och vi har politiskt stöd, säger Claes Henriksson, planeringsledare på stadskansliet. 

klar

Artikellänk är kopierad

Susanna Mattsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro