ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sommartid gynnar folkhälsan - men ger också fler hjärtinfarkter på våren

Björn Sjö · 20 Nov 2018
Uppdaterad 20 Nov 2018
Övergången till sommartid ökar antalet hjärtinfarkter varje vår.

Övergången till sommartid ökar antalet hjärtinfarkter varje vår. Foto: IBL


Statskontoret har utrett effekterna av omställningen till vinter- och sommartid i det svenska samhället. Tidsomställningen gynnar folkhälsan, lyder slutsatsen. Trots att antalet hjärtinfarkter stiger vid övergången till sommartid varje vår.

klar

Artikellänk är kopierad

Statskontoret fick i våras regeringens uppdrag att kartlägga effekterna av tidsomställningen inom folkhälsa, energi, transporter, fritidsverksamhet och turism. Rapporten är nu klar.

– Tidsomställningen har en ganska liten påverkan på samhället som helhet. De kända effekterna är till största delen positiva, till exempel att ljusare kvällar sannolikt får svenskarna att vara ute och röra sig mer, säger Statskontorets generaldirektör Annelie Roswall Ljungren i ett pressmeddelande.

Detta är positivt för folkhälsan. Men i rapporten noteras vissa negativa effekter också.

”Särskilt på våren kan tidsomställningen orsaka mindre sömn, sämre sömnkvalitet och en rubbad dygnsrytm. För några individer leder det till en ökad risk för sjukdomar som stroke och hjärtinfarkt. Dessa effekter är väl belagda men berör relativt små grupper”, skriver utredarna.

Fler hjärtinfarkter på våren

Antalet fall av hjärtinfarkter beräknas öka med ett tjugotal den första veckan med sommartid.  Utredarna påpekar att det kan jämföras med att antalet hjärtinfarkter under ett år i Sverige är 25 000.

Problembilden kompliceras av att det finns mer forskning om de kortsiktiga negativa effekterna är de långsiktigt positiva. Och många i riskgrupperna skulle kunna identifieras och få tillgång till preventiva åtgärder, resonerar utredarna.

Sedan Statskontoret fick utredningsuppdraget i våras har EU-kommissionen lagt ett förslag om att avskaffa tidsomställningen inom EU. Länderna ska välja om de vill ha ständig vintertid eller sommartid året om.

Schemat bromsades

Kommissionen ville att länderna skulle avgöra frågan redan nu i december och slopa tidsomställningarna nästa år. Men det forcerade schemat bromsades i förra veckan av Ministerrådets beredningsorgan, som anser att länderna behöver mer tid att utreda frågan och koordinera förändringen.

LÄS MER
EU skjuter upp beslut om slopade sommar- och vintertidsbyten

Statskontorets rapport ger inte svar på om Sverige bör välja permanent vintertid eller sommartid. Men man konstaterar att sömnforskare ser risker med att välja ständig sommartid, eftersom mindre morgonljus under vintern kan rubba kroppens hormonsystem och ge depressioner.

Rapporten varnar också för att integrationen i Öresundsregionen kan störas om Sverige och Danmark väljer olika normaltider.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Sjö
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro