ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Somna då för helvete" – årets boksensation

Dorothy Robinson · 30 Jun 2011
Uppdaterad 30 Jun 2011

klar

Artikellänk är kopierad

När författaren Adam Mansbachs lilla dotter Vivian inte ville somna, tog han den mening som for igenom hans och de flesta föräldrars huvud och bestämde sig för att ha den som utgångspunkt för en dikt. Han bad sin vän Ricardo Cortés att illustrera den och resultatet, barnboken “Go the F**k to Sleep” (”Somna då för helvete”) har blivit årets boksensation.

Boken nådde förstaplatsen på New York Times lista – innan den ens publicerats. Just nu ligger den tvåa på Amazons försäljningslista. Mansbach är lika förvånad som alla andra av succén.Har du någon förklaring till din boks populäritet? – Jag läste ett stycke ur boken den 23 april, flera månader innan den skulle publiceras, bara för att testa den. Det var på en konstförening i Filadelfia och jag var den sista som gick upp, efter en 97-årig steppdansare, vilket var svårt att toppa. Men responsen var så stark. Folk frågade mig om boken och jag sa att de kunde förbeställa den på amazon. Nästa morgon kollade jag och låg plötsligt på plats 125. Jag skriver romaner – om de når plats 1000 när de faktiskt är publicerade så är den en respektabel placering.Och från den Amazon-rankningen har det bara tagit fart? – Precis. Första vågen av mediadrevet följde och allt de hade att gå på var ett omslag och en liten vers men det slog uppenbarligen på en sträng. När pdf:erna vi skickat till bokförsäljarna läckte for de kors och tvärs över internet.Tror du att någon kommer att läsa den för sitt barn? – Jag hoppas verkligen inte det. Jag får massor av mejl från folk som ska ge bort den som farsdagspresenter eller till blivande föräldrar. Folk säger till och med att de köper den för att ge till sina barn när de är äldre, när de ska få egna barn så att de vet vad som väntar.Vad kommer din nästa bok heta? “Shut Up You Little Asshole?” – Nej, det tror jag inte.Kommer det en uppföljare? – Det är lockande. Men jag vill helst komma på något nytt. Inte bara “Why don’t you do ‘Eat Your Fucking Vegetables.’ Men vi gör en barntillåten version av boken. Johnny [förläggaren] har en femåring och en treåring och han har läst den för sina barn – han censurerade den – och hans barn tyckte den var jätterolig. Barnen hajjar – de vet vilken jäkelskap de utsätter oss för.

klar

Artikellänk är kopierad

Dorothy Robinson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro