ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sömnexperten: Därför glömmer vi vad vi drömmer

Filip Häggberg · 17 Mar 2016
Uppdaterad 18 Mar 2016
Alla människor drömmer, men alla kommer inte ihåg sina drömmar.

Alla människor drömmer, men alla kommer inte ihåg sina drömmar. Foto: Rex Features/privat


Ibland vaknar vi upp och kommer ihåg flera drömmar som vi haft under natten. Andra gånger minns vi ingenting. Sömnexperten Jonathan Cedernaes reder ut varför.

klar

Artikellänk är kopierad

De gånger vi kommer ihåg våra drömmar är oftast när vi vaknar i samband med dem. En studie, gjord av forskare på Neuroscience Research Center i Lyon, har visat att de som oftare kommer ihåg sina drömmar har en annorlunda hjärnaktivitet.

– De tycks vakna lättare och oftare under natten och minns därför bättre drömmarna de haft i just det ögonblicket som de vaknar. Studien har visat att folk som ofta kommer ihåg sina drömmar har mer aktivitet i de två hjärnregioner som är viktiga för att generera drömmar, säger Jonathan Cedernaes, sömnforskare vid Uppsala universitet.

LÄS MER
Drömterapeuten: Det här betyder dina drömmar

I princip alla människor drömmer och om man inte minns drömmarna beror det i regel på att man aldrig vaknar mitt i eller strax efter en dröm. Det finns tillvägagångssätt för att se till vi kommer ihåg våra drömmar.

– Se till att vakna på ett naturligt sätt. Du kan dricka väldigt mycket innan du går och lägger dig så att du måste springa på toaletten under natten eller sova så pass länge att du vaknar av dig själv, utan väckarklocka. Det ger ett mer naturligt uppvaknande utan störande stimuli, som distraherar hjärnan från att komma ihåg drömmarna, säger Jonathan Cedernaes.

En annan fördel med att vakna av sig själv och utan väckarklocka är att man har större chans att vakna under REM-sömnen.

– Det är lättare att minnas drömmar från REM-sömnen, som är vanligare mot slutet av natten, än från djupsömnen. Dessutom är det bättre att vakna upp i lugn och ro, eftersom du då har tid att försöka minnas de drömmar du haft under natten än om du måste stressa iväg.

LÄS MER
Det här betyder dina vanligaste drömmar
klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro