ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sonja Aldén dissar Melodifestivalen

Nils Johansson/TTSpektra · 30 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Folkkära Sonja Aldén är tillbaka med sin andra skiva "Under mitt tak", återigen i samarbete med låtskrivaren Bobby Ljunggren. 

Folkkära Sonja Aldén är tillbaka med sin andra skiva "Under mitt tak", återigen i samarbete med låtskrivaren Bobby Ljunggren.  Foto: Lionheart


"Jag känner ingen längtan dit"

klar

Artikellänk är kopierad

Skivaktuella Sonja Aldén blev folkkär tack vare Melodifestivalen. Men hon tänker inte medverka igen år 2009.– Jag känner ingen längtan dit, säger hon.

Efter genombrottet i Melodifestivalen 2007 är Sonja Aldén tillbaka med andra albumet "Under ditt tak".– Jag har skrivit som jag alltid brukar göra, utifrån mig själv och min omgivning, med alla känslor och filosofiska tankar som jag bär på, säger sångerskan och låtskrivaren över en lunch.

Förälskade sångerGrekiske filosofen Platon citeras i omslagshäftet med raden "Av kärlekens beröring blir var och en poet" - och mycket riktigt låter flera av Sonja Aldéns nya sånger lätt förälskade.– Det har jag alltid fått höra. Jag känner en förälskelse till livet, till mig själv och min omgivning. Men det var svårare tidigare, inte minst att hinna med ett kärleksförhållande.Trogna läsare av skvallerpressen vet att Sonja Aldén har pojkvän numera. Jörgen Karlsson heter han och jobbar med idrott.– Vi trivs jättebra tillsammans. Men hur vi träffades och om vi har några gemensamma planer, det vill jag inte prata om. Jag värnar om mitt privata rum.

Kallar musiken "popvisor"Merparten av nya skivan är skriven av henne själv men Sonja samarbetar också med såna som Henrik Vikström och Bobby Ljunggren, känd från Melodifestivalen. Hon beskriver musiken som "popvisa", snarare än schlager. Bland förebilderna finns Eva Dahlgren och Marie Fredriksson, även komiska radarpar som Hasse & Tage.– Man kanske inte hör min humoristiska sida på skivan men jag skulle gärna skriva texter till revyer, säger hon.

Makaber låttitelHennes personliga favorit just nu är låten "En del är vackra när de dör".– Titeln kan upplevas som makaber, men det är inte så jag menar. Den handlar mer om att uppskatta dem man har omkring sig medan de finns i livet, inte bara värdera dem när de är borta, säger hon.Från död till liv... Längtar du efter barn?– Det skiftar från dag till dag. Men såna frågor tillhör också mitt privata rum. Det är skillnad på att bjuda på sig själv och att bjuda på sitt privatliv.Inga "hemma hos"-reportage hos Sonja Aldén?– Nej, finns ingen anledning att visa upp min soffa. Jag läser själv skvaller, artiklar om mig själv, men oftast är det rena lögner. Det stod något om min pojkvän, där jag citerades med "Han är bara min". Jag skulle aldrig uttrycka mig så.Hur skulle du uttrycka dig då?– Inte alls, inte i såna frågor. Och därför hittar de på i stället, säger Sonja Aldén, full av integritet."Man kan ifrågasätta Melodifestivalen"Hon är stolt över framgångarna i Melodifestivalen men inte så engagerad inför 2009 års tävling, trots sin medverkan som låtskrivare.– Man kan ifrågasätta om Melodifestivalen har samma syfte längre. Det har blivit en artisttävling, snarare än en meloditävling. Många låtar får inte en chans, bara för att häftigare shownummer går före. Det är synd.Om du skulle bli tillfrågad om att vara med som artist?– Då skulle jag tacka nej, vänligt men bestämt. Sen känns inte heller Eurovision Song Contest seriös längre. Jag känner ingen längtan dit. Det är skivan som har största prio nu, säger Sonja Aldén.

klar

Artikellänk är kopierad

Nils Johansson/TTSpektra
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro