ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sony Cybershot DSC-RX1 är fullformat i kompaktkropp

Aron Andersson · 12 Sep 2012
Uppdaterad 12 Sep 2012
DSC-RX1_Right

DSC-RX1_Right


klar

Artikellänk är kopierad

DSC-RX1
DSC-RX1

Sony har visat upp ett antal kameror i dag varav en av de mer intressanta är RX1. Trots att det är en kompaktkamera rymmer den en fullformatssensor med 24,3 megapixlar.

Det finns naturligtvis massvis med specifikationer kring kameran, men som vanligt när det kommer till kameror med ett så här härligt retroutseende kan jag inte låta bli att dregla i stället för att bry mig om det. Titta bara på formerna här.

Och sug på formuleringen: “kompaktkamera med 35mm fullformatssensor”, från pressmeddelandet. Just 35 mm låter ju så härligt analogt och gammeldags. Jag blir alldeles till mig.

Men varför ska jag sitta här och vara fånig när Metros kameraexpert Ola Jacobsen finns bara en mejlkonversation bort. Jag frågar vad han tror om kameran: – Kameran verkar underbar, om man köper begränsningarna: bara ett objektiv (fast ett väldigt fint) och skyhögt pris.

Just det. RX1 har ett rekommenderat pris på 26 900 kronor! Det är minst sagt skyhögt. Objektivet i fråga är ett Carl Zeiss Sonnar T* 35mm F2, och det går alltså inte att byta ut. Men det är fullformatssensorn som är den stora nyheten här. En CMOS-sensor med 24,3 megapixlar. – Fotografer har gastat om kompakt fullformatare med autofokus länge. Sony satsar stenhårt på att slå sig in mot avancerade fotografer med flera tunga lanseringar, så det är inte helt överraskande att just Sony är först med den här typen av kamera, säger Ola.

Tolkar jag honom rätt så är det ingen högoddsare att fler kameratillverkare kommer med motsvarande modeller. Värt att nämna är att kameran saknar optisk sökare. Fotografen får nöja sig med oled-skärmen på baksidan.

RX1 börjar säljas i december i år.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro