ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sony Ericsson satsar på miljövänliga lurar

TT · 4 Jun 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

C 901 är den första telefonen i Greenheart-serien.
C 901 är den första telefonen i Greenheart-serien.

Smartare laddare, mer återvunnet och miljövänligt material och ingen pappersmanual.Sony Ericssons första gröna mobil är snart ute på marknaden.

Ve den tillverkare av konsumentprodukter som i dag inte tänker på miljön. I alla mätningar om vilka framtidsfrågor folk anser viktigast hamnar miljön i topp och det börjar märkas tydligt i reklamen för allt från bilar till tv-apparater.

Mobiltelefonerna kan inte på något sätt anklagas för att vara bland de större miljöskurkarna, men de är å andra sidan många. Sony Ericsson har mätt vilken miljöpåverkan deras nya mobiltelefoner har från vaggan till graven, alltså från produktionen till dess den uttjänad hamnar längst in i någon skrivbordslåda, och kommit fram till siffran 20 kilo koldioxid. Det motsvarar ungefär 15 mils bilkörning.- Folk tycker att vi som stort företag ska göra någonting, de anser att vi har ett ansvar för att driva den här typen av frågor. Många tycker också att ny teknologi, som till exempel mobiltelefoner, kan vara en del av lösningen snarare än en del av de här problemen, säger Mats Pellbäck Scharp, globalt miljöansvarig hos Sony Ericsson.

Beteckningarna på de nya mobilerna är Greenheart. Den första, C 901, finns snart i butikerna, den andra i höst och ytterligare tre gröna mobiler kommer nästa år. Att det är miljövänliga mobiler syns inte utanpå, däremot inuti och i tillbehören. De nya laddarna är till exempel konstruerade så att de inte alstrar värme när mobilbatteriet är fulladdat, telefonerna består av mer återvunnen plast, förpackningarna är mindre och manualen ligger i telefonen. När en vanlig Sony Ericsson-lur säljs i dag väger papperet i lådan och manualen över ett halvt kilo. Med Greenheartmobilerna väger papperet 42 gram.- Tittar man på miljöpåverkan från en mobiltelefon så utgör pappret cirka 15 procent, konstaterar Mats Pellbäck Scharp.

Sony Ericsson har låtit en brittisk miljöorganisation titta på kriterierna för Greenheartcertifieringen och andra utomstående experter har undersökt kemikalieanvändningen i telefonerna. Någon oberoende organisation som miljöcertifierar mobiltelefoner finns ännu inte och ska en sådan fungera måste samma regler gälla över hela världen, påpekar Mats Pellbäck Scharp.- För oss är det viktigt att det inte bara bli en lokal märkning och det är också viktigt att kriterierna är relevanta.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro