ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sony kräver fildelare på 1,5 miljoner – för ett album

TT · 1 Mar 2013
Uppdaterad 2 Mar 2013
Sony kräver fildelare på 1,5 miljoner kronor

Sony kräver fildelare på 1,5 miljoner kronor Foto: Scanpix


En man i Göteborg fildelade Beyoncés ännu outgivna album. Han åtalades och nu kräver skivbolaget också 1,5 miljoner kronor. Men professor Marianne Levin är kritisk och tvivlar på att skadan rättvist kan beräknas.

klar

Artikellänk är kopierad

En 47-årig man åtalades i höstas för att ha spritt Beyoncés album "4". I ett parallellt civilrättsligt mål vill nu Sony Music Entertainment Sweden, som äger rättigheterna, att han döms att betala 1,5 miljoner kronor för skadan. Albumet skulle släppas den 24 juni 2011 men redan den 8 juni misstänks mannen ha laddat ner de tolv låtarna med tekniken bittorrent via sajten The Pirate Bay, och därmed delade han också låtarna med andra.

Sony anser sig ha lidit skada i form av störd marknadsstrategi, intäktsbortfall, ökade kostnader, skada på relation till artisten samt på bolagets och artistens anseende. I en inlaga till Göteborgs tingsrätt yrkar bolaget på 1,5 miljoner kronor.

Levin betonar att hon inte känner till fallet. Men hon menar att det är svårt att veta hur många färre sålda album fildelning ger. Även om delningen inte fanns är det inte säkert att fildelaren, som kanske bara lyssnar på en låt eller enstaka, skulle ha köpt albumet.

I just detta fall, eftersom albumet inte hade släppts, går det heller inte att jämföra med befintlig försäljning, påpekar Levin.

Hon säger att fildelningen är ett problem, men tycker också att domstolarna gör gott i att förhålla sig kritiska. – Det här är ett oskick ur ett upphovsrättsligt perspektiv. Men det gör ju inte att man ska ha något slags straffskadestånd för att skrämma folk.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro