ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sony och NEC slåss om dvd-standard

Stockholm TT · 13 Dec 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Vilken av de två teknikerna som ska avgå med segern och bilda standard är ännu inte avgjort. Blu-Ray bildades av Blu-Ray Disc Association (BDA) och är Sonys baby med stöd av bland andra en lång rad elektronikproducenter.

Konkurrenten kring bildformatet kallas hd-dvd och utvecklas av bland andra NEC. Minne Båda skapar de möjligheter att lagra enorma mängder information på en enda skiva. Blu-Rayskivor kan i dag rymma cirka 25 gigabyte på varje sida. En hd-dvd kan laddas i flera lager om 15 gigabyte per lager.

För konsumenten kan det handla om möjligheten att spela in och upp film med hd-kvalitet. En vanlig dvd-skiva rymmer i dag cirka 30 minuter i hd-kvalitet. Knappast en höjdare för att visa långfilm.

Vid varje teknikskifte brukar det se ut på samma sätt, olika standarder kämpar för att få ett försprång och segra. Slag Sony satsar stenhårt genom bland annat sin nya spelkonsol Playstation 3 och sina musik- och filmintressen på att vinna slaget. Genom att till exempel hålla teknikseminarium i Stockholm vill bolaget sprida budskapet att nästa generations dvd-spelare ska heta Blu-Ray.

Dvd-spelaren har funnits i tio år och snart minns knappast någon längre den gamla hederliga VHS-spelaren, än mindre namnet Betamax.

Den gången, för cirka 20 år sedan, åkte Sony rejält på pumpen. Sonys teknik kallades Betamax, men trots att framförallt proffsanvändarna älskade den tvingades Sony bita huvudet av skammen och gå över till att tillverka hemelektronikutrustning med VHS-teknik. Upp på vinden Enligt Sony är dagens kamp över. Underhållningsbranschen inklusive filmindustrin har i allmänhet bestämt sig för Blu-Ray och bolaget räknar med att hemmaunderhållningssystem, datorer, spelkonsoler med mera alla kommer att vara byggda med den tekniken. Under våren 2007 väntas de första produkterna.

För vanligt folk lär det dröja ytterligare något år innan prislappen på den nya tekniken sjunkit till en sådan nivå att den inte bränner ett för stort hål i plånboken. Den gamla dvd-spelaren kan då gå samma öde till mötes som tidigare rullbandaren, kassettdäcket och LP-skivan - upp på vinden.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro