ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sony Personal 3 D Viewer – framtiden nära med ny 3 D-hjälm

Aron Andersson · 29 Nov 2011
Uppdaterad 3 Apr 2012

Foto: Urban Brådhe


Sonys videohjälm är science fiction på riktigt. Nu kan du se på storbilds-tv – direkt på nästippen. Leksaken ger en bättre 3 D-upplevelse än den du får på tv eller bio.

klar

Artikellänk är kopierad

Äntligen är framtiden här. Äntligen kan vi alla leva som i en sciencefiction-roman av Philip K Dick.

Sony har precis släppt Personal 3 D Viewer, en videohjälm som skapar illusionen av en 70-tumsskärm på din nästipp. Den för ofrånkomligen tankarna till ”Brainstorm” (1983) eller ”Gräsklipparmannen” (1992), filmer som producerades när virtual reality var som störst.

En mindre smal referens skulle kanske vara ”The matrix”-trilogin, om du byter ut hjälmen mot sladdar i nacke, ryggrad och resten av kroppen. Och för er som fortfarande inte förstår vad jag pratar om handlar det om att ge användaren en upplevelse av att befinna sig i filmen eller spelet.

Sonys leksak, för det är vad det är trots priset på 7 500 kronor, når inte hela vägen. Men bilden är skarp och 3 D-upplevelsen bättre än den du får via en tv eller ens på bio.

Ett minus är själva hjälmen. Dels är testexemplets ena fästrem redan trasig, dels är bekvämligheten allt för beroende av din huvudform.

För mig hamnar tyngden på näsan och först om jag lägger mig på rygg kan jag njuta till fullo.

Fyra saker vi gillar med Sony Personal 3 D Viewer

1. Jätteskärm. Efter några minuters användning känns det verkligen som att du tittar på en jätteskärm. Att koppla bort omgivningen är inga problem och två medföljande gummiflärpar hjälper dig skärma av ännu mer av omvärlden om behovet finns.

2. Science fiction. Med lite god fantasi känner du dig nästan som Judge Dredd med visiret för ögonen. Hemmasnickrare har redan ”hackat” glasögonen för att styra spelen genom att vrida huvudet. Då blir virtual reality-känslan än mer förstärkt.

3. 3 D. Fördelen med två skärmar, en för var öga, är så klart att 3 D går att fixa på ett kick. Och 3 D-upplevelsen är långt mycket bättre än den du får på en biograf eller med en 3 D-tv. Det är nästan, men bara nästan, så att 3 D blir något att ha.

4. Surroundljud. Även ljudet förhöjer upplevelsen av att du befinner dig i spelet eller filmen du tittar på. Två hörlurar levererar ett virtuellt surroundljud och bara genom att sätta videohjälmen på skallen blir du onåbar för dina vänner i tv-soffan.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro