ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sony-vd: Vi ska inte göra om misstaget vi gjorde med PS3”

Robin Stjernberg · 8 Jul 2014
Uppdaterad 8 Jul 2014
Sonys Europa-vd, Jim Ryan.

Sonys Europa-vd, Jim Ryan. Foto: Robin Stjernberg


Sonys Europa-vd talar ut om öppna konsoler, framtiden och att ta ikapp ett försprång.

klar

Artikellänk är kopierad

När jag var på E3 i juni fick jag möjligheten att träffa en av nyckelpersonerna bakom Playstation. På ett hotell bredvid Los Angeles Convention Center mötte jag Jim Ryan, vd för Sony Computer Entertainment Europe, för att ställa ett par frågor.

Ni hade en grym presskonferens på E3 med många intressanta spel. Av de spel ni visade upp – vad ser du själv mest fram emot?

– Tack så mycket! Vi kände självklart att det var viktigt att prata om spel – och på den fronten är jag personligen mest exalterad över No Man’s Sky. Det står ut som något annorlunda, som inte gjorts förut. Och utmaningen att arbeta med Hello Games och göra det till något annat än ett litet indiespel har varit otroligt spännande. Jag är stolt över att bara sex månader efter releasen av PS4 så pratar vi redan om att innovation och att göra något nytt. Vi låter inte bara PS4:an ligga på hyllorna utan visar upp saker inför framtiden. Om saker som kommer snart, så som Playstation TV, och sådant som ligger längre fram i tiden, som Playstation Now och Project Morpheus.

Apropå innovation: Kommer vi få se längre och längre konsolcykler eller var den förra ett undantag?

– Den generella trenden inom teknologi, och då pratar jag inte bara om spelindustrin, är att cyklerna blir kortare. Jag vet inte säkert hur lång nuvarande generationen kommer att vara men vi har blivit bättre på firmware, något vi var dåliga på i början av PS3:ns liv. Och det kan låta oss förbättra maskinernas funktionalitet och användarbarheten avsevärt. Jämför Playstation 3 i dag med 2007 – det är helt olika upplevelser. Så kanske själva definitionen av konsolcykler kommer se annorlunda ut i framtiden.

​Playstation 4 är den snabbast säljande konsolen någonsin. Hur kommer det sig?

– Det fanns först och främst ett stort uppdämt begär efter den nya generationen. Plus att de två stora konkurrenterna släppte sina maskiner med en veckas mellanrum efter sju år. Och det vi erbjuder verkar ha mottagits väldigt gott. Jag tror mycket handlar om konstanta visioner och utföranden. Vi satte oss ner för ett par år sedan och kom fram till att inte göra misstaget vi gjorde med Playstation 3 – det här ska bli en spelkonsol rakt igenom. Den ska självklart kunna göra andra saker också men alla långsiktiga beslut som tagits har gjorts med spelupplevelsen i fokus. Förra gången var vi för sent ute, vi var för dyra, nu kom vi ut med rätt pris i rätt tid.

Hur påverkar Microsofts beslut att sälja Xbox One utan Kinect er?

– Vi har våra egna planer inför framtiden och tänker inte bli distraherade av vad konkurrenterna gör. I många delar av världen är Xbox One inte ens ute på marknaden ännu, så vi har ett försprång i de länderna – Skandinavien inkluderat. Med PS3 var vi 2 år efter (nästan två år, Xbox 360 släpptes i december 2005 medan PS3 släpptes mars 2007, red.anm.) och det är svårt att komma ikapp. Vi kommer helt enkelt fortsätta försöka göra det så svårt för dem som möjligt att komma ikapp.

Hur ser framtiden ut för Playstation i Europa? Vilka primära mål har ni?

– Europa är ju den största regionen för Playstation, och hittills hos PS4:an har vi fokuserat på de områden där konkurrensen är som hårdast. Då främst i USA och i Storbritannien. Men att vi lanserade i alla länder i Europa samtidigt i november var för mig personligen väldigt viktigt, att PS4:an kom ut tidigare i till exempel Skandinavien än i Japan är otroligt stort för Sony. Men vi vill helt enkelt fylla på med maskiner där det varit brist på dem så att de som väntar får tag i en PS4 innan nästa gäng med next-gen-spel kommer.

​Vem ska köpa Playstation TV? Är det ett komplement till PS4 eller något annat?

​ – Det snabba svaret är ja och ja. Vi har levt i en mysig och trygg värld med stängda system väldigt länge – du spelar Ps2spel på en Ps2. Det håller på att brytas isär nu och PS TV är ett bra exempel på hur teknologin blir mer öppen. Primärt ser vi ändå PS TV som en fjärrspelsmaskin för PS4. Och att erbjuda en fjärrspelsmaskin för 99 euro – vi har fått väldigt bra kritik för det. Plus att när Playstation Now släpps så kommer du kunna streama spel direkt till PS TV via det, först och främst PS3-spel men senare även andra spel. Och att det är en mikrokonsol som du kan spela Vita-, PSP-, och PS1-spel på. Det är rätt komplicerat – men där har du ett lite mer utförligt svar på mitt ”ja och ja”.

​PS Vita har sålt sämre än vad PSP gjorde efter lika lång tid ute på marknaden – hur ska ni ändra på det?​

– Den säljer fortfarande någorlunda, men du har absolut rätt i att den inte säljer lika mycket som PSP gjorde. Vi tror att PS Vita har en annorlunda roll än att vara en standardkonsol. Återigen så håller världen med de stängda konsolerna att brytas isär – och tittar du på PS Vitan just nu så absolut, det är en maskin för att spela Vitaspel på, med över 100 spel under utveckling till den. Men den har tagits emot med öppna armar som ett sätt att spela PS4spel på via fjärrspel. Många som har en PS4 har en PS Vita, vissa har köpt den specifikt för det. Och precis som PS TV kommer PS Vita agera klient åt Playstation Now när det släpps. Så jag tror att det kommer få Vitan att fortsätta sälja.

​Playstation Now verkar primärt stödja PS3-spel till en början – vad kommer då hända med Playstation 3? Kommer den dö?

– Nej, jag tror inte det. Playstation Now kommer streama PS3spel till Playstationmaskiner, men även andra maskiner så som tv-apparater. Det är på väg otroligt många spel till PS3 under 2014 och framförallt i Europa säljer den bättre än vi hade förväntat oss. Så maskinen kommer absolut att leva bra i år, och vi kommer fortsätta stödja den under 2015. Vem vet efter det? Vi har en bra historia med att låta maskinerna leva länge.

​Hur ska ni få PS3:an att leva länge då?​

​ – Det är som sagt många spel som släpps till konsolen i år, och ett gäng nästa år. Playstation 2 hade en extraordinär livslängd. Jag har en på mitt skrivbord fortfarande – en av de sista som gjordes, över 170 miljoner exemplar senare. Det var under en period av 13-14 år. Kommer PS3 leva så länge? Kanske inte eftersom vi släppt PS4an med ett så lågt pris och generationsskiftet sker fortare än någon någonsin hade trott. Men med det sagt så har vi över 80 miljoner kunder som äger en PS3 och vi tänker göra dem nöjda ett tag till.

klar

Artikellänk är kopierad

Robin Stjernberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro