ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sophia ställer om alla kungens 80 klockor

Johannes Cleris/TT · 24 Mar 2017
Uppdaterad 24 Mar 2017
Nu är det dags igen. Klockan 02 natten till söndag ställer vi om från vintertid till sommartid — och klockorna ska därmed vridas fram en timme.

Nu är det dags igen. Klockan 02 natten till söndag ställer vi om från vintertid till sommartid — och klockorna ska därmed vridas fram en timme. Foto: Jonas Ekströmer/TT


Känns det lite kämpigt att ställa fram klockan till sommartid i helgen? Skänk då en tanke till Sophia Reuterdahl. Hon ska ställa om ett 80-tal klockor på Stockholms slott.

klar

Artikellänk är kopierad

På söndag morgon kör Sophia Reuterdahl in på inre borggården, hämtar ut sin slottsnyckel och sätter i gång.

– Vid niotiden kanske. Eller om jag är där åtta, om jag är morgonpigg. Sedan går jag både i kontorsdelarna och i våningarna och ställer om klockorna.

Är det meckigt?

–På våren är det inte så meckigt, för då ställer jag fram dem en timme och låter dem slå klart. Men på hösten måste jag ju ställa fram dem 11 timmar eller 23 timmar beroende på vad de har för typ av slagverk, spelverk och datum. På hösten tar det två timmar extra.

För sådana gamla ur får man inte vrida bakåt, utan de ska vridas i tidens riktning?

– Precis. Medurs.

Det är inte aktuellt att vara där redan klockan 02, när tiden ställs om.

– Visserligen kan jag komma när som helst på dygnet, för slottsvakten är ju alltid där och släpper in. Så visst skulle jag kunna göra det. Jag är ju pigg på natten. Men det är enklare att jobba när solen har gått upp.

Har du en checklista för att hålla reda på alla klockor?

– Ja det har jag, eftersom jag inte gör dem i en viss ordning. Jag anpassar mig efter vad som händer på slottet.

Kan du berätta något som man som oinvigd kanske inte tänker på?

– Jag träffar mycket besökare, och många tror att det är en man som sköter klockorna. Så det är roligt att jag får slå hål på den där myten. Men det är svårt och tar tid.

– Jag måste även jobba under väldigt stor försiktighet, så att jag inte slår en stege i en kristallkrona eller så. Man får röra sig väldigt varsamt i den miljön.

Åker du och ställer om klockorna på de andra slotten också?

– Nej. Jag är ansvarig för de elva kungliga slottens klockor, för när de ska renoveras.

Vet du om kungen ställer om sina egna klockor?

– Det är ingenting som jag kan kommentera.

pil
Fakta: Sommartid

Nu är det dags igen. Klockan 02 natten till söndag ställer vi om från vintertid till sommartid — och klockorna ska därmed vridas fram en timme.

klar

Artikellänk är kopierad

Johannes Cleris/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro