ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sophie Zelmani mötte Manilas fattigaste

Anders Göransson · 28 Jan 2014
Uppdaterad 28 Jan 2014

Flickan säljer sin kropp sedan 14 års ålder - för att försörja sin familj. Mötet med den unga prostituerade i Manilas slum skakade om Sophie Zelmani. – Det gjorde väldigt ont.

klar

Artikellänk är kopierad

Sophie tillsammans med 17-åriga Marinel som jobbar som prostituerad för att försörja sin familj och betala sin brors  skolgång.
Sophie tillsammans med 17-åriga Marinel som jobbar som prostituerad för att försörja sin familj och betala sin brors  skolgång.Foto: Sos Barnbyar

I kväll går den andra delen av TV4:s ”En resa för livet”, där fyra svenska artister besöker de fattigaste områdena i Filippinernas huvudstad Manila tillsammans med SOS Barnbyar.

– Det gick liksom inte att säga nej. Det var vara bara att hoppa på, en chans att hjälpa till lite grann, säger vanligtvis lite medieskygga Sophie Zelmani.

Hon tillbringade tid med barnen i en av hjälporganisationens barnbyar - ”det var mycket mer glädje än jag trodde” - men såg också misären på nära håll. Bland andra träffade hon 17-åriga Marinel, som prostituerat sig sedan 14 års ålder. Hon sålde sig för att försörja sin familj, som övergivits av pappan, och för att hennes bror ska kunna gå i skolan.

–  Hon betalade för allt med sin kropp, sin lilla kropp. Dag ut och dag in. Det samtalet var jättejobbigt. Men hon ska få hjälp nu, och det är värt allting. Det känns otroligt skönt, för det går inte att bara lämna det, säger Sophie till Metro.

Hon besökte även ett sjukhus, kallat ”The Baby Factory”, där Manilas allra fattigaste föder sina barn.

– Där föds ungefär 100 barn om dagen - de får ju inte göra abort. Det bara kryllade av nyfödda bebisar, men ändå var stämningen fin och vården helt okej. Det är bara det att när de kommer ut därifrån…då börjar kampen för att överleva.

Besöket gjordes i slutet av oktober och början av november. Artisterna reste därifrån samma dag som Filippinerna drabbades av en förödande tyfon, som förvandlade stora delar av landet till ett katastrofområde.

– Det är nästan overkligt. Det är otroligt synd om dem som drabbades, de är redan så utsatta.

Liksom övriga artister - Darin, Uno Svenningsson och Eagle-Eye Cherry - skrev Sophie en låt under vistelsen i Manila.

– Det var skönt att göra något konkret. Och det blev en liten sång, som vi spelade in i Sverige sedan.

Låtarna kommer att släppas gemensamt när programserien är slut, och intäkterna från dem går till SOS Barnbyar. 

Fotnot: ”En resa för livet” sänds i kväll klockan 21.00 i TV4.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro