ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Soraja: Fick betala i förskott "på grund av era landsmän"

Emmelie Wallroth & Karolina Skoglund  · 22 Sep 2014
Uppdaterad 22 Sep 2014

Två romska kvinnor uppger att de tvingats betala sin restaurangnota i förväg och fått "vi måste göra så på grund av era landsmän" som förklaring. De anmäler nu händelsen till Diskrimineringsombudsmannen.  "Valet var att lämna restaurangen" säger ägaren. 

klar

Artikellänk är kopierad

Soraja Berg.
Soraja Berg.Foto: Privat.

Soraja Berg arbetar på ett behandlingshem och skulle äta lunch tillsammans med en kollega, som också är rom, och en boende på hemmet. De gick till kinarestaurangen Ming's Garden i Katrineholm. – Jag har ätit där förut, fast med en kollega som är svensk. Det har aldrig varit några problem, säger Soraja Berg.

Men den här gången blev inte lunchbesöket som hon hade tänkt sig.  –  Vi beställer maten och så får vi veta att vi måste betala i förskott. Det har vi aldrig behövt göra förut. Men hon sa att de gjorde så med alla kunder, så vi betalade.

När de sedan satt och åt kom ett annat sällskap in på restaurangen - som enligt Soraja inte alls behövde betala maten i förskott. När Soraja och hennes kollega hade ätit klart gick hon fram till kassan igen och frågade varför det andra sällskapet inte behövde betala innan de åt. –  Då säger hon att "vi måste göra så på grund av era landsmän".

Soraja och hennes kollega har nu anmält händelsen till Diskrimineringsombudsmannen.  –  Jag har hört om mycket, men jag har aldrig varit med om att det händer mig själv. Det var så pinsamt, säger hon.

Chuen-Ming Tsoi är ägare av restaurangen och var den som serverade de båda kvinnorna. Hon menar att det inte alls har skett någon diskriminering på hennes restaurang. – De gick frivilligt med på att betala i förskott. De hade valet att antingen lämna restaurangen eller att betala i förväg och valde då att betalade i förväg, säger hon och fortsätter:  – Vårt sätt att arbeta är att vi försöker undvika bedrägerier på vår restaurang. Vi tar betalt av de personer som vi känner att vi vill ha förskottsbetalning av. Så behöver inte personalen oroa sig vilka som betalat och inte.

Hur avgör ni vilka som bör betala i förskott då? – Nu när vi har uteservering tar vi betalt i förskott av alla. Om de upplever att vissa inte gjort det kan det ha varit så att de lämnade kortet i kassan eller något.

Men ni ska ju ha sagt att ”vi måste göra så på grund av era landsmän”? – Jag har personligen har inte sagt något sådant. I så fall är det någon annan i personalen och då får den personen stå för det. 

►LÄS MER: Romsk familj: Vi fick inte campa – trots lediga platser

►LÄS MER: Romer nekades köpa kaffe – Max bekräftar. 

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth & Karolina Skoglund 
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro