ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Soran Ismail: "SD sätter agendan"

Frida Sundkvist · 1 Jul 2013
Uppdaterad 1 Jul 2013

Vad betyder det att vara svensk – och vem får vara det? Soran Ismail debatterade detta i Almedalen under måndagen. – Sverigedemokraterna sätter agendan och vi följer med, säger komikern Soran Ismail.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Scanpix

Måndagen är Sverigedemokraternas dag i Visby. Under dagen anordnades flera seminarier på temat främlingsfientlighet och antirasism. På seminariet "Vem är svensk?", med komikern Soran Ismail, diskuterades migrationspolitik och hur man ska hantera främlingsfientlighet.

– Man kan inte bygga politik på etnicitet, det slutar aldrig bra, säger Soran Ismail. 

Kurd och svensk, kurdsvensk, kurd eller svensk. Panelen diskuterade sammansatta och särskrivna ord om svenskhet. 

– Folk lurade mig att nationalitet och etnicitet är samma sak. Ingen säger "jag är pappa och innebandyspelare", och får svaret "jaha, är du hälften pappa och hälften innebandyspelare då?, säger komikern.

Att vara svensk kan handla om medborgarskap. Miljöpartiet vill att den som föds i Sverige också ska få svenskt medborgarskap. Men Ardalan Shekarabi, riksdagsledamot för Socialdemokraterna, håller inte med. 

– De som föds här ska inte bli svenska medborgare, det finns nackdelar med det. Sverige har redan Västeuropas mest liberala politik, säger Ardalan Shekarabi. 

Soran Ismail, känd för sitt lugn från järnrörsvideon som blev riksdagsledamoten Erik Almquists biljett till Ungern, tycker problemet är Sveriges integrationspolitik. 

– Vi har bra asylinvandringspolitik, men inte bra integrationspolitik. Men man måste vara rättvis mot Sverige, vi är världens minst dåliga land, säger han och får med sig ett skratt från publiken. 

Han förklarade den skepsis man kan mötas av med som när två för varandra främmande djurgårdare möts. De är inte skeptiska och ifrågasätter hur länge den andre varit djurgårdare. Men så bemöts inte personer som inte är etniska svenskar, i frågan om att vara svensk.

Panelen under seminariet var kritiska tll att det är Sverigedemokraterna som sätts i fokus när integrationspolitik ska diskuteras. 

– Sverigedemokraterna sätter agendan, och vi följer med, säger Soran Ismail.

I stället för att diskutera Sverigedemokraterna borde man diskutera frågorna, menar Ardalan Shakarani (S). Detta eftersom det inte finns en koppling mellan migrationspolitik och främlingsfientlighet. Han tar Finland som exempel, ett land med restriktiv migrationspolitik, som samtidigt har ett starkt främlingsfientligt parti i Sannfinländarna.

– Frågorna finns kvar även när Sverigedemokraterna åker ut ur riksdagen. Jag möter rasism även bland folk som ser sig som motståndare till SD, säger han. 

Han anser att kopplingen man bör fokusera på är den mellan utanförskapet och förtroendet för etablissemanget.  

klar

Artikellänk är kopierad

Frida Sundkvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro