ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Soran vill mörda SD:are” – radiochef ber om ursäkt

Mathias Gerdfeldter · 12 Feb 2014
Uppdaterad 12 Feb 2014
Sveriges radio stänger av Soran Ismail.

Sveriges radio stänger av Soran Ismail. Foto: TT


Soran Ismail får inte längre höras som programledare i Sveriges radio. Han portas nu från företaget fram till efter valet i höset. Komikerns starka och högljudda SD-motstånd gör honom för politisk under ett valår, anser public service-radion.

klar

Artikellänk är kopierad

Lotta Mossberg, ansvarig utgivare och kanalchef på P3 Stockholm och P4 Radio Stockholm.
Lotta Mossberg, ansvarig utgivare och kanalchef på P3 Stockholm och P4 Radio Stockholm.Foto: TT

Komikern Soran Ismail, 26, tar ofta debatten med Sverigedemokraterna, och har blivit känd som en av de mest högröstade offentliga motståndarna till deras politik.

Detta går dock inte väl ihop med hans uppdrag i public service, anser Sveriges radio, som nu stänger av Soran Ismail från all medverkan i radion fram till efter valet i september. Anledning är just Soran Ismails tydliga politiska ställningstagande.

– Vi kan inte ha programledare som säger att de hatar Sverigedemokraterna under ett val, säger Lotta Mossberg, ansvarig utgivare och kanalchef på P3 Stockholm och P4 Radio Stockholm till Aftonbladet.

I ett tidigare uttalande till Aftonbladet hävdade Lotta Mossberg att Soran Ismail skulle vilja mörda sverigedemokrater. I ett pressmeddelande från Sveriges radio tar hon nu tillbaka och ber om ursäkt för uttalandet.

– Uttalanden i media av mig som ”Soran har sagt att han vill mörda Sverigedemokraterna” och ”Soran propagerar mot Sverigedemokraterna” är olyckliga, felaktiga och jag vill verkligen be om ursäkt för dessa formuleringar, säger Lotta Mossberg i pressmeddelandet.

Soran Ismail hörs bland annat ofta som programledare i P3:s morgonprogram, Morronpasset i P3. Han avslöjade själv nyheten i sin podcast ”Tsknas”, och uttryckte det som att Sveriges radio har satt honom ”i karantän” under valåret.

Sveriges radio säger dock att även om Soran Ismail på sätt och vis tvingas bort från sina uppdrag i radion, är beslutet självvalt av komikern. Han ska i dialog med chefer på Sveriges radio ha valt att prioritera sitt politiska engagemang före sin medverkan i public service-kanalerna i valrörelsen.

– Soran har ett stort intresse för just Sverigedemokraterna. Han vill fortsätta att föra debatt även under valrörelsen. Vi är superöverens om det, säger Caroline Pouron, programchef i P3 till Aftonbladet.

Soran kommer att vara med i ett kommande avsnitt av Morronpasset i P3 den 16 februari, sedan tar han paus från all verksamhet i Sveriges radio fram till efter valet, i september, skriver Sveriges radio i sitt pressmeddelande.

Inga fler programledare eller medarbetare på Sveriges radio har för nuvarande fått några liknande besked, men det verkar inte uteslutet att det kan bli så framöver.

– SR har extra hårda regler under den här perioden, säger Caroline Pouron till Aftonbladet.

LÄS MER:

► Soran Ismail: ”SD sätter agendan”

Kellman möter Soran Ismail: ”Det är inte så sexigt, men visst, det är ett bra liv”

klar

Artikellänk är kopierad

Mathias Gerdfeldter
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro