ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sörens utbrändhet ingen arbetsskada

Tomas Lundin · 31 Mar 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
"Jag kanske får någon liten livränta, men det viktigaste är att  de tar upp det så att inte andra hamnar i samma situation",  säger Sören Hjalmarsson om att regeringsrätten nu tar upp hans fall.

"Jag kanske får någon liten livränta, men det viktigaste är att  de tar upp det så att inte andra hamnar i samma situation",  säger Sören Hjalmarsson om att regeringsrätten nu tar upp hans fall. Foto: Öjvind Lund


klar

Artikellänk är kopierad

Sören brände ut sig när han försökte rädda Arvika från vattenmassorna. Till slut kunde han inte ens öppna en tidning – men fick inte sin utmattning klassad som arbetsskada. Nu kan hans fall påverka tusentals utbrända i Sverige.

Under översvämningarna i Arvika år 2000 gjorde brandmästaren Sören Hjalmarsson, 49, allt för att få fram pumpar och elverk till drabbade områden.– Jag jobbade från sju på morgonen till elva på kvällen. Översvämningen tar ju inte paus för att det är helg, så det blev sju dagar i veckan också, säger han till metrojobb.se.

Efter att kamerablixtarna försvann från Arvika fortsatte arbetet. Uppröjningen efter översvämningarna tog nio månader till.

När sen andra områden i Sverige drabbades av översvämningar skickades Sören dit. Efter två år och nästan 800 övertidstimmar tog det en dag bara stopp.– Till slut hittade jag inte hem och körde fyra mil för långt, säger Sören Hjalmarsson.

Under flera år kunde han sedan inte ens öppna en tidning, eftersom det ledde till ett stresspåslag. Han beskriver det som en hårddisk som aldrig får tömmas.

Men när Sören ville få sin utbrändhet klassad som arbetsskada hos Försäkringskassan fick han veta att det inte kunde styrkas att sjukdomen var arbetsrelaterad.– Jag frågade var det då skulle komma ifrån. Jag hade ju inga fritidsaktiviteter eftersom jag jobbade hela tiden.

I dag jobbar Sören halvtid på ett verkstadsföretag och säger att han saknar räddningsarbetet men att han aldrig kommer att kunna återvända till det.

Sören Hjalmarsson fick hjälpa till vid översvämningar i hela landet. Här i Sundsvall.
Sören Hjalmarsson fick hjälpa till vid översvämningar i hela landet. Här i Sundsvall.Foto: Scanpix

Kan kosta miljarder

Sörens fall ska nu tillsammans med ett annat tas upp i Regeringsrätten. Om rätten går på deras sida blir det sannolikt lättare att få sin utbrändhet klassad som arbetsskada.  – Det döms lite olika i kammarrätterna och vi vill ha en linje att gå efter, säger Anna Samuelsson, den jurist som förbereder målet åt Regeringsrätten.

Skillnaden mellan sjukdom och arbetsskada är att man har rätt till livränta om det klassas som det senare.

I september 2009 var över 8 000 personer sjukskrivna för reaktion på svår stress. Om rätten dömer till de utbrändas fördel kan det kosta Försäkringskassan miljardbelopp, men trots det välkomnar man en prövning.– Vi har velat få upp det här tidigare men inte lyckats. Vi måste rätta oss efter vad Regeringsrätten säger så det har väldigt stor betydelse för hur vi bedömer, säger Carina Bindzau, processförare på Försäkringskassan.

Om rätten väljer att gå på de utbrändas linje innebär det med stor sannolikhet att antalet människor som får utbrändhet klassad som arbetsskada ökar. Det kan också innebära att de får pengar från privata gruppförsäkringar som tecknats via exempelvis fackförbund.– I dagsläget ingår diagnosen inte, men om Försäkringskassan säger att det ska räknas som arbetsskada får vi se över om det också ska ingå i gruppförsäkringar, säger Caroline Uliana, pressansvarig på If.

Stora effekter

Sörens fall kan få stora effekter för framförallt de allmänna socialförsäkringarna men också till viss del för privata försäkringsbolag. De avgöranden som redan finns från de lägre instanserna "spretar" rejält och det är därför bra frågan nu avgörs av högsta instans.

Om Sören vinner så kan personer som tidigare har fått avslag begära en ny prövning.Diagnoser som utbrändhet har varit starkt omdiskuterade inom juridiken.

Ytterst handlar det om rena bedömningsfrågor där allt från arbetsförmåga till rehabiliteringstider och andra faktorer som kan ha inverkat på sjukdomen ska vägas in i den rättsliga bedömningen.

Eftersom den här typen av diagnoser inte kan fastställas medicinskt objektivt, ytterst handlar det om vad patienterna själva uppger, så finns det dessutom bevismässiga problem.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro