ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sorg på de döda barnens skola

Jenny Sköld · 14 Mar 2012
Uppdaterad 14 Mar 2012
Flera av eleverna grät när de anlände till Saint Lambertus skola i Heverlee, Belgien. Flera av deras skolkamrater var med på olycksbussen.

Flera av eleverna grät när de anlände till Saint Lambertus skola i Heverlee, Belgien. Flera av deras skolkamrater var med på olycksbussen. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Nio av de barn som omkom i en bussolycka i Valais tidigt i morse kom från en skola i Lommel, Flandern. En av de vuxna som omkom var också lärare på skola, skriver tidningen De Morgen. Men dödstalet kan stiga.

– Fem av barnen har varit i kontakt med sina anhöriga. Övriga 17 barn har vi ingen information om, säger Av de döda barnen gick nio barn oåpvar fanns också nio holländska men också ett tyskt barn, säger  

Barnen gick i sjätte klass. Med på bussen fanns också barn från en skola i belgiska Heverlee. De ska ha suttit i bakre delen av bussen och därför haft större chanser att överleva. 

Sammanlagt omkom 28 personer när en skolbuss välte i Valais i schweiziska alperna i natt. 22 av dem var belgiska barn, på väg hem igen från en skidresa.

– Det är en händelse som verkligen kommer att skaka om den belgiska befolkningen när de vaknar upp till så extremt sorgliga nyheter, säger den belgiska utrikesministern till franska radiostationen Europe 1.

Bussen var på väg från en skidort i Valais, när de kraschade in i en tunnelvägg i  nära gränsen till Italien. Halva bussen blev helt demolerad av den våldsamma kraften. Av de 52 resenärerna dog 28, varav 22 var barn. Ytterligare 24 barn skadades, vissa allvarligt, och vårdas på sjukhus, skriver Reuters. 

BussoIyckan är den allvarligaste sedan 39 tyska turister omkom när deras buss träffades av ett tåg 1982, skriver Reuters.

Vägarna i de schweiziska alperna är väldigt olycksdrabbade. 2005 dödades 12 personer när en buss kraschade ner i en ravin. 2001 krockade en lastbil i Gotthard tunneln som leder under Alperna och orsakade 11 människors död. 

Dödssiffrorna efter skolbussolyckan drabbar en skola i belgiska Lommel i Flandern hårt. 22 av barnen som fanns på bussen hörde hemma på skolan. De gick alla i sjätte klass. Två lärare på skolan var också med på bussen – båda omkom i kraschen. 

– Fem av barnen har varit i kontakt med sina anhöriga. Övriga 17 barn har vi ingen information om, säger Av de döda barnen gick nio barn oåpvar fanns också nio holländska men också ett tyskt barn. 

Med på bussen fanns även skolbarn från en skola i belgiska Heverlee. De ska ha suttit i bakre delen av bussen och därför haft större chans att överleva. Endast ett barn från den skolan har identifierats bland de döda. 

Alla de sex vuxna som befann sig i bussen har avlidit. Däribland en frivillig ledare och en lärare från den skolan ska också ha omkommit. från från en skola i belgiska Heverlee har också identifierats bland de döda.

Klockan  13 lyfter ett militärflygplan med medicinsk personal och  anhöriga till Valais. Ett dussintal har inte kunnat vänta utan tagit sig till Schweiz på annat sätt.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro