ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Sorin, 21, tvingades tigga i Sverige – under hot

· 11 Maj 2015
Uppdaterad 12 Maj 2015
Sorin lämnade Rumänien för att tigga i Sverige.

Sorin lämnade Rumänien för att tigga i Sverige. Foto: Kalla fakta/TV4


I kvällens säsongsstart av Kalla fakta” har TV4 granskat hur fattiga EU-migranter utnyttjas för att tigga. Med dold kamera följde deras utsända med en buss från Rumänien till Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

– Om jag inte tjänar tillräckligt med pengar så slår han mig, säger 21-årige Sorin, som tigger vid ett köpcentrum utanför Malmö, till ”Kalla fakta”.

Han syftar på sin ”boss”, sin ”chef”. En person som med tomma löften och hot har fått Sorin att lämna allt i Rumänien för att tigga i Sverige. Varje dag kör ”bossen” ut Sorin till köpcentrumet där han tvingas visa upp sin förvridna hand för att få sympatier från förbipasserande, även när det är kallt ute. Pengarna tar ”bossen”.

Hoppfulla EU-migranter anländer regelbundet med bussar till Sverige. ”Kalla faktas” utsända följde med på en av dessa bussresor, som gick från Rumänien till Sverige, med dold kamera.

Inne i bussen fanns en tydlig hierarki, enligt den utsända. De som skulle jobba i Sverige fick sitta längst fram och de som skulle sälja gatutidningar i mitten. Längst bak satt de som skulle tigga, majoriteten rumänska romer.

En enkelresa med bussen kostade 1250 kronor, men många hade inte råd att betala. Bussbolaget lät dem lämna sina pass som pant.

Förutom människor transporterade bussen även sprit och annat gods som såldes, enligt ”Kalla fakta”.

Väl framme i Sverige hämtades flera av EU-migranterna av personer som transporterade dem vidare till olika läger. När ”Kalla fakta” kollade upp bilarna visade det sig att flera hade körförbud, personerna som stod som ägare hade över tio fordon skrivna på sig.

Martin Valfridsson, nationell samordnare för utsatta EU-migranter, har sett avsnittet som TV4 kallar ”Slav i Sverige”.

– Det är svårt att bekämpa den här typen av brott. Det är dessutom ett allvarligt brott, människohandel, som det skulle kunna vara frågan om här, säger han till programledaren.

”Kalla fakta” sänds i kväll klockan 21.00 i TV4.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro