ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sorkar kan vara farliga för fostret

Katarina Arnstad Elmblad · 6 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Det nya viruset, ljunganviruset, som ingår i samma familj som polio och magsjukeviruset entero, har hittats hos sorkar i Ljungandalen utanför Sundsvall.-Smittvägarna är inte helt klarlagda men smittskyddsinstitutet i USA rekommenderar alla gravida kvinnor att inte ha sorkar hemma. Vi går inte ut med sådana rekommendationer, men om mina döttrar var gravida skulle jag råda dem att inte köpa en hamster, säger legitimerade barnmorskan och doktoranden Annika Samsioe som undersökt 15 fall av fosterdöd och konstaterat ljunganvirussmitta i tio av dem.

Avhandlingen visar att ljunganviruset, i kombination med stress, orsakar svåra missbildningar och fosterdöd hos laboratoriedjur. Av 1000 födslar om året i Sverige dör tre till fyra barn i slutet avgraviditeten.-Det som drivit mig är att få reda på varför vissa barn är dödfödda. Det är frustrerande för både föräldrarna och för oss som arbetar med förlossningar att inte hitta en förklaring till dödsfallen, säger Annika Samsioe som hoppas att man snart kommer att kunna hitta ett läkemedel mot viruset och i förlängningen ett vaccin.-Att vi nått såhär långt känns jättepositivt. Detta är ett väldigt stortgenombrott, säger hon.

Annika Samsioe har i sina studier också kunnat visa att ljunganvirus kanorsaka diabetes hos djur.

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Arnstad Elmblad
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro