ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sorkvirus kan ligga bakom barndiabetes

Stockholm TT · 4 Jul 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Resultaten kommer inom kort att publiceras i tidskriften Diabetologica, uppger forskningsledaren Bo Niklasson för TT.

Forskningen har möjliggjorts bland annat genom ett ekonomiskt bidrag från det medicinska forskningsrådet i USA, National Institutet of Health. Det är inte minst de världsunika svenska registren - i detta fall Socialstyrelsens patientregister, diabetesregistren och Naturvårdsverkets övervakningsdatabas över smågnagare - som föranledde det amerikanska intresset.

Niklasson och hans forskarkollegor har länge misstänkt att diabetes typ 1, som drabbar barn, kommer sig av ett virus, kallat ljunganvirus, som överförs från skogssorken. Sorkar som bär på viruset visar typiska diabetessymtom enligt tidigare undersökningar.

Ingen har hittills säkert kunnat slå fast orsaken till diabetes typ 1, som kommer sig av att bukspottskörtelns insulinproducerande betaceller förstörs. Sjukdomen ökar sakta men säkert bland barn i Sverige och andra länder i västvärlden. Felaktig kost hos gravida kvinnor har pekats ut som en möjlig orsak, liksom den ökande förekomsten av fetma och övervikt bland barn. En brittisk studie publicerad i Diabetologica i dagarna antyder att mönstret i förekomsten av diabetes över tid tyder på att någon form av infektion ligger bakom sjukdomen, oklart vilken.

Niklasson har sin teori klar: -Vad vi håller på och jobbar med nu är att visa att det faktiskt är ljunganviruset som är skyldigt. Det har vi visat både genom att vara ute i naturen, och så har vi gjort djurförsök som vi nu publicerar resultaten av, säger Niklasson.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro