ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SOS Alarm kräver lagändring – vill se varifrån du ringer

Valerie Kaspersen · 28 Apr 2018
Uppdaterad 28 Apr 2018
I dag får tekniken inte användas, då den kränker den personliga integriteten.

I dag får tekniken inte användas, då den kränker den personliga integriteten. Foto: Metro


SOS Alarm ser i dag inte exakt var du befinner dig när du ringer 112, något de vill ändra på. Men Post- och telestyrelsen avfärdar förslaget.

klar

Artikellänk är kopierad

I dag använder sig bland annat Storbritannien, Finland och Island sig av ALM-teknik (Advanced Mobile Location), vilket gör att det går att se exakt var den som ringer ett nödsamtal befinner sig.

I Sverige kan man sedan 2017 skicka en webblänk till den som ringer 112 från en mobil, men som inte kan berätta exakt var den är. Personen får då klicka på länken och tillåta att positionsdata sänds.

49 procent av svenskarna tror att SOS Alarm kan se var du befinner dig när du ringer ett nödsamtal, rapporterar Dagens Nyheter. Detta stämmer inte då lagen säger att den typen av övervakning är ett intrång på den personliga integriteten.

– Det är otroligt frustrerande att vi inte kan använda oss av den. Särskilt eftersom tekniken redan finns och är så lättillgänglig, säger Björn Skoglund, teknik- och innehållsansvarig för 112-tjänsterna på SOS Alarm, till DN.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro