ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

hela denna artikel är en annons

SOS-operatören: De bästa samtalen är när man hör ambulansen komma”

Metro · 17 Sep 2018
Uppdaterad 1 Okt 2018

Vill du ha härliga kollegor och jobba på en arbetsplats där ingen dag är den andra lik? Vill du vara med och hjälpa människor i akuta situationer? Då kan SOS Alarm vara arbetsplatsen för dig.

klar

Artikellänk är kopierad

– De bästa samtalen är när man i bakgrunden hör ambulansen komma, när man vet att hjälpen är framme och att det antagligen kommer gå bra, säger Johan Nilsson, 112-mottagare och räddningsåtgörare på SOS Alarm.

Johan har tidigare jobbat som väktare och skyddsvakt, och även som deltidsbrandman. Det var i samband med familjens flytt ner till Malmö som han såg jobbannonsen där SOS Alarm sökte fler SOS-operatörer. Han sökte jobbet och fick det.

– Vi är som en stor familj där vi stöttar varandra varenda dag. Det är så härlig stämning mellan oss kollegor och även om man har jobbiga samtal så känner man sig aldrig ensam.

<span data-mce-type="bookmark" style="display: inline-block; width: 0px; overflow: hidden; line-height: 0;" class="mce_SELRES_start"></span>

Ett utmanande jobbSom SOS-operatör börjar du oftast som 112-mottagare, vilket innebär att du tar emot samtal på Sveriges nödnummer 112. Det kan handla om allt från trafikolyckor, polisärenden till hjärtstopp och sjöräddning. När du blivit varm i kläderna kan du välja att inrikta dig mot räddningsåtgörning eller ambulansdirigering. Johan Nilsson jobbar nu både som 112-mottagare och som räddningsåtgörare – drygt ett år efter att han började på SOS Alarm.

– Det är ett utmanande jobb där vissa ärenden är svårare än andra. Jag måste kunna hantera barn, vuxna, berusade och allvarligt sjuka över telefon. Vissa är jättechockade och skriker, medan andra är helt tysta. Det är mitt jobb att försöka lugna ner dem och berätta att jag kommer att hjälpa dem, säger Johan Nilsson.

– Det bästa med mitt jobb är känslan när jag lyckas hjälpa en person som till exempel hittat en anhörig som inte kan andas eller någon vars hus börjat brinna. Att då kunna skicka rätt hjälp till rätt plats och få samverkan mellan räddningstjänst, polis och ambulans att fungera, det känns riktigt bra.

Skulle du rekommendera det till andra?– Ja, absolut. Om man vill ha ett utmanande jobb där man får chansen att utvecklas och hjälpa andra, säger Johan Nilsson.

Läs mer om lediga tjänster på SOS Alarm här! 

pil
Fem bra egenskaper för en SOS-operatör

• Kunna behålla lugnet i kaotiska situationer

• Stor empatisk förmåga

• Snabbt kunna ställa om mellan ärenden

• Gilla att kommunicera

• Personlig mognad.

Har du vad som krävs? Se lediga tjänster på SOS Alarm här!

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro