ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Souvenirerna du inte bör köpa

METRO · 11 Nov 2013
Uppdaterad 12 Nov 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Souvenirer som du köper utomlands och tar hem till Sverige kan göra dig till smugglare. Smycken och prydnadssaker kan vara elfenben och är olagligt att handla med i hela världen. Även väskor, klockarmband och bälten gjorda av reptilskinn kan vara från en hotad art.  

Att handla med och smuggla dessa varor kallas för artskyddsbrott och kan   ge fyra års fängelse. De flesta som grips i tullen döms till dagsböter. I Thailand kan straffet bli hårdare eftersom handeln utarmar landets djur- och växtliv. 

– Vi vet inte om folk känner till de här lagarna, information är en färskvara och därför måste vi uppmana svenska turister att inte köpa sådant här, säger Mats Forslund, expert på handel med hotade arter på WWF.

Varje år åker 300 000 svenskar till Thailand. Enligt WWF:s undersökning har 31 procent de senaste tre åren sett elfenben till salu och 2 procent kan tänka sig att köpa olagliga varor. Det betyder att 93 000 svenska turister kommit i kontakt med illegal elfenbenshandel och 6 000 kan tänka sig att bli smugglare. 

– Vi svenskar kanske inte tar det på allvar, vi är så få och vi gör ingen skillnad. Resonerar alla så då har vi en jättestor illegal marknad, säger Mats Forslund.

I Thailand finns det ett kryphål i lagen som gör det möjligt att sälja elfenben eftersom det där finns arbets-elefanter som självdör, vars betar tas till vara. Men som turist kan det vara svårt att veta vilket som är vilket. 

– För att vara på den säkra sidan ska man aldrig köpa något som är gjort av djurdelar. Så länge det finns en efterfrågan kommer det att finnas en illegal handel, säger Mats Forslund.

►Läs mer: WWF vädjar: Köp aldrig elfenben

klar

Artikellänk är kopierad

METRO
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro