ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sova utan nattskräck – slipp ditt barns sömnproblem

Johanna Cardell · 27 Okt 2016
Uppdaterad 27 Okt 2016

Sömnproblem hos barn är inte alls ovanligt och många föräldrar är oroliga över barn som lider av nattskräck. Här har du tips på hur du som förälder kan göra.

klar

Artikellänk är kopierad

Sömnbrist är en vanlig förklaring till nattskräck.  Torbjörn Åkerstedt menar att det är viktigt att som förälder inte dras med i barnens rädsla. "Det är ofta inget problem för barnet, man får finna sig i det. Men det är väldigt otrevligt", säger han.
Sömnbrist är en vanlig förklaring till nattskräck.  Torbjörn Åkerstedt menar att det är viktigt att som förälder inte dras med i barnens rädsla. "Det är ofta inget problem för barnet, man får finna sig i det. Men det är väldigt otrevligt", säger han.Foto: Alamy/privat/montage

Sömnproblem hos barn kan bero på många olika saker och hur vanliga de olika sömnproblemen är varierar. Mardrömmar är exempelvis vanligt förekommande medan nattskräck är mer ovanligt. 

LÄS MER
Barnpsykologen: 5 knep för att få bebisen att somna

Vanliga symptom på nattskräck är att barnet skriker och visar intensiv rädsla när det sover men sedan inte minns något dagen efter, att barnet verkar vara vaket men att det inte går att få kontakt med det och att barnet viftar med armarna och försöker att putta undan den som försöker trösta.

– Det som är viktigt att komma ihåg är att barnet sover och inte vet om att det vrålat, det är ofta föräldrarna som tycker att det är jobbigast. Men det växer bort, säger Torbjörn Åkerstedt, professor vid Stressforskningsinstitutet där han forskar om bland annat sömn.

LÄS MER
Det här knepet kan få din bebis att somna – inom en minut

Torbjörn Åkerstedt menar att det är viktigt att som förälder inte dras med i barnens rädsla.

– Det är ofta inget problem för barnet, man får finna sig i det. Men det är väldigt otrevligt.

Är det något man ska prata med sitt barn om?

– Man ska inte prata med barnet om hur det beter sig, då finns det en risk att det blir ledset. Barn rör på sig när de sover, det är inget konstigt. Men om det kommer upp kan man påpeka det, men det är inget man bör ta upp själv.

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna Cardell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro