ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sovande kvinna utsatt för våldtäkt – fick reda på det ett år senare

Karl Enn Henricsson · 23 Maj 2018
Uppdaterad 23 Maj 2018

Foto: Unsplash/Montage


Medan kvinnan sov utsattes hon för en våldtäkt, enligt åtalet. Först ett år senare fick hon reda på det då en övergreppsfilm hittades i en mobiltelefon. En 39-årig man åtalades för våldtäkten, och för att ha våldtagit ytterligare tre kvinnor.

klar

Artikellänk är kopierad

Kvinnan befann sig i en utsatt situation på grund av sömn och berusning. Medan hon sov ska en man ha fört in sina fingrar i henne, samtidigt som han filmade med en mobiltelefon. Den misstänkta våldtäkten genomfördes i Karlstad i maj förra året. Men kvinnan blev medveten om övergreppet först i våras då en 39-årig man hade häktats misstänkt för en annan våldtäkt.

– Brottet uppdagades genom filmmaterial som vi hittade när polisen gick igenom den misstänktes mobiltelefon. Målsäganden kände inte till vad hon hade utsatts för innan utredningen inleddes, säger åklagare Linda Johansson.

Kvinnan i Karlstad biträds av advokat Hans Berglund:

– Det var väldigt obehagligt för henne, naturligtvis. Dessutom är det obehagligt att man inte har någon aning om hur många som sett de här bilderna, eller om det finns fler, säger han.

Han berättar vidare att hans klient är under 30 år gammal, och att det misstänkta övergreppet fått stora konsekvenser.

– Det här har påverkat henne väldigt negativt i hennes dagliga liv.

39-åringen häktades i mars misstänkt för att i januari ha våldtagit en kvinna i Huddinge. Men åtalet kom att omfatta ytterligare två våldtäkter.

– Jag åtalade honom för fyra fall av våldtäkt. Våldtäkterna har begåtts mot fyra kvinnor från 2014 till 2018. I samtliga fall har mannen utnyttjat att kvinnorna på grund av sömn och berusning befunnit sig i särskilt utsatta situationer, säger Linda Johansson.

Det handlar i samtliga fall om yngre kvinnor, enligt åklagaren. Om de två första misstänkta våldtäkterna, i juni 2015 och i november 2014, säger åklagaren:

–De gärningarna har tidigare utretts av polis men blev nedlagda. De har återupptagits i samband med den senaste utredningen.

Åklagaren vill inte berätta i vilka sammanhang våldtäkterna ska ha utförts, men hon säger:

– Det är inte frågan om några överfallsvåldtäkter utomhus. Det är inte heller frågan om våldtäkter inom någon slags relation, som jag ser det, utan det handlar om våldtäkter som begåtts då målsägandena har sovit.

Den första och den sista våldtäkten ska ha begåtts på den adress i Huddinge där mannen är folkbokförd, enligt åtalet.

Rättegången mot mannen, som nekar till brott, avslutades under tisdagen.

– Jag yrkade att rätten ska döma den åtalade till fem års fängelse för de här fyra våldtäkterna, säger Linda Johansson.

Pågår det ytterligare någon förundersökning mot 39-åringen?

– Det är ingenting som jag vill kommentera.

Dom väntas i början av juni.

Metro har sökt 39-åringens advokat. Enligt åtalet nekar mannen till brott.

pil
Fakta: De misstänkta våldtäkterna som mannen åtalats för

November 2014: Våldtäkt på kvinna i Huddinge

Mannen misstänks ha haft sex med kvinnan då hon befann sig i en särskild utsatt situation på grund av sömn och berusning.

Juni 2015: Våldtäkt på kvinna i Stockholm

Mannen misstänks ha våldtagit kvinnan med sina fingrar då hon befann sig i en särskild utsatt situation på grund av sömn och berusning.

Maj 2017: Våldtäkt på kvinna i Karlstad

Mannen misstänks ha våldtagit kvinnan med sina fingrar då hon befann sig i en särskild utsatt situation på grund av sömn och berusning. Han filmade samtidigt övergreppet.

Januari 2018: Våldtäkt på kvinna i Huddinge

Mannen misstänks ha haft sex med kvinnan då hon befann sig i en särskild utsatt situation på grund av sömn och berusning.

Källa: Källa: Stämningsansökan

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro