ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sövda patienter medvetna om behandling

Stockholm TT · 20 Sep 2006
Uppdaterad 18 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Många drabbas också av mardrömmar och hallucinationer och ibland ångest över att inte kunna kommunicera med omgivningen.

Det visar en doktorsavhandling som den kommande veckan läggs fram vid Lunds universitetssjukhus. Narkos- och intensivvårdssjuksköterskan Karin Samuelssons rön visar att lätt nedsövda patienter upplever och minns mer än man tidigare har trott, skriver Svenska Dagbladet.

Hon har intervjuat 250 patienter som vårdats på intensiven. Över hälften av dem minns upplevelser som de klassar som extremt påfrestande.

En uppföljning två månader efter intensivvården visar att fem procent plågades av svår oro, åtta procent hade fått depressioner och lika många hade symtom som kunde relateras till posttraumatisk stress.

Görel Nergelius, verksamhetschef för intensivvården i Lund, utesluter inte att rutinerna för hur djupt patienterna ska hållas sövda kan ändras med tiden. Patienterna ska vara så nedsövda att de inte har ont, känner obehag eller har ångest, säger hon till SvD.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro