ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SpaceX plan: Resa till Mars ska kosta lika mycket som att bygga ett hus

Aron Andersson · 28 Sep 2016
Uppdaterad 29 Okt 2016
Elon Musk, Teslas grundare och vd för SpaceX har avslöjat sina storslagna rymdplaner.

Elon Musk, Teslas grundare och vd för SpaceX har avslöjat sina storslagna rymdplaner. Foto: SpaceX / TT / Montage


Nu har Tesla-grundaren Elon Musk avslöjat sina storslagna rymdplaner. Mänskligheten ska kolonisera Mars, och SpaceX har redan spenderat hundratals miljoner kronor på rymdfarkoster för ändamålet. Från 2024 ska de första människorna resa mot den röda planeten.

klar

Artikellänk är kopierad

Under en presentation i mexikanska Guadalajara avslöjade Elon Musk att hans rymdbolag SpaceX jobbar aktivt med teknologi för att kunna kolonisera planeten Mars. Enligt hans planer ska det kosta lika mycket att resa till den röda planeten som att köpa ett hus, ungefär 1,7 miljoner kronor.

► LÄS MER: Rymdraket exploderade vid testskjutning i Florida

För att ta sig dit behövs både raket och farkost, som tillsammans kommer att mäta över 122 meter. I en video från SpaceX avslöjas mer detaljer om hur resan skulle fungera. Bland annat behöver rymdraketen, döpt till BFR, eller lite skämtsamt ”Big fucking rocket”, en lyftkapacitet som är 60 gånger större än den senaste raketmotorn som SpaceX utvecklat, Raptor.

När BFR lämnat rymdfarkosten i jordens omloppsbana återvänder den till uppskjutningsplatsen för att hämta bränsle som den sedan lyfter med igen. Flera sådana bränsleuppskjutningar behövs innan farkosten är färdigtankad.

► LÄS MER: Se rymdsondens ”roadtrip”-bilder från Mars

Rymdfarkosten som sedan fortsätter mot Mars, döpt till BFS, ”Big fucking spaceship”, reser med en hastighet på över 100 000 km/h och har gigantiska, utfällbara ”vingar” med solcellspaneler som ska kunna generera 200 kW.

Hemligheten för att få ner kostnaden på resan är att både raket och farkost ska kunna användas flera gånger, och att väldigt många ska kunna åka med varje gång. Målet enligt Elon Musk är att 100–200 personer ska få plats på varje rymdfarkost. Resan kommer att ta tre månader.

– Jag tror att det finns två möjliga vägar. En väg är att vi stannar på jorden för alltid, och så småningom sker någon form av massutdöende, sa Elon Musk under presentationen.

– Alternativet är att vi blir en rymdresande art som bebor flera planeter.

► LÄS MER: Nasa: Här är beviset för vatten på Mars

Under presentationen avslöjade också Musk att SpaceX redan spenderat hundratals miljoner kronor på att utveckla det nya interplanetära transportsystemet. Redan 2024 planerar företaget att skicka de första människorna till Mars.

– Det är optimistiskt. Jag skulle säga att det är vår aspiration och inom vad som är möjligt, men mycket måste gå rätt, sa Elon Musk.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro