ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Spådam döms för ocker

Daniel Olsson · 3 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt tidningsannonsen hade spådamen Anita trettio års erfarenhet av att lösa framtida problem. Nu har den 29-åriga kvinnan bakom annonsen dömts till villkorlig dom och dagsböter för ocker.- Det är positivt att sånt här humbug inte får tillåtas. En avgift på 19 kronor minuten må väl vara hänt, men att som i det här fallet ta betalt uppemot 60000 kronor och till slut själv ringa upp och be om pengar är något helt annat, säger kammaråklagare Göran Hansson.Enligt Göteborgs tingsrätt har kvinnan utnyttjat två personers oförstånd ”genom att förespegla allvarliga kommande problem och under kraftig tidspress kräva betalning för att de skulle undvikas”.

En lätt begåvningshandikappad kvinna betalade tusentals kronor i månaden under fem års tid. Hon fick veta att alla hennes problem kunde försvinna om hon bara tog ett banklån på 60000 kronor och gav till spådamen.

En 54-årig företagare var i en djup livskris när spådamen fick honom att föra över sammanlagt 190500 kronor. Annars skulle hans barn och före detta fru drabbas av allvarliga sjukdomar.Båda offren berättar att spådamen beordrat dem att riva alla inbetalningskort för att undvika olycka.

Den 29-åriga kvinnan har hållit fast vid att hon har en övernaturlig förmåga och att betalningen varit rimlig, men till vissa delar också varit lån.- Man har inte tagit den här typen av tjänster på allvar, säger kvinnans advokat Raynar Persson som avser att överklaga domen.

Tingsrätten valde att inte ta ställning till om hela spåverksamheten som sådan kan ses som bedräglig. Det kan däremot Solna tingsrätt tvingas göra om ett par veckor. Då står en 45-årig kvinna inför rätta för sex fall av grovt bedrägeri och ocker. I det fallet rör det sig om miljonbelopp.

klar

Artikellänk är kopierad

Daniel Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro