ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Spädbarn hjärnskadat – efter språkförbistring på sjukhus

Gustaf Larsson · 26 Jul 2018
Uppdaterad 26 Jul 2018

Foto: IBL


Ett spädbarn blev inte behandlat för sin gulsot i tid, vilket bland annat ledde till hjärnskador. Nu har sjukhuset uträttat en lex Maria-anmälan om brist i kommunikationen.

klar

Artikellänk är kopierad

En fem dagar gammal bebis fick hjärnskador efter att gulsot inte upptäcktes i tid, detta efter en brist i kommunikationen mellan sjukhuspersonal och föräldrar – som enligt anmälan hade kunnat undvikas om en tolk fanns på plats.

När föräldrarna skulle åka hem från sjukhuset efter förlossningen fick de information av vårdpersonal på engelska, trots sina bristande kunskaper i språket, rapporterar SVT.

– Vi har specifika regler hur det ska gå till. Finns det språksvårigheter ska det användas tolk, men jag vet inte varför det inte har gjorts i detta fall, säger Christer Printz, chefläkare på Skaraborgs sjukhus, till SVT.

Oupptäckt gulsot gav hjärnskador

Enligt lex-Maria-anmälan har även brister i sjukhuset internkommunikation upptäckts. Bland annat ska ett samtal ringas dagen efter föräldrarna kommer hem med sitt nyfödda barn, men samtalet uteblev från sjukhuset sida.

När läkare först fem dagar efter födseln träffade barnet för ett återbesök – utan något samtal där emellan – upptäcktes det att barnet var saffransgult, krampade och att hjärnan hade tagit skada, skriver SVT.

– Sjukhusvård är väldigt komplicerad med många faktorer som spelar in. Det är ett samspel mellan sjukvård och patient som måste fungera. Hur fördelningen av skulden ser ut här kan jag inte svara på nu, fortsätter Christer Printz.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro