ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Spaniens förbannelse: 44 år utan titel

Kristoffer Ruckemann · 12 Jun 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Andrès Iniesta, till vänster, hoppas på mer jubel för Spanien.

Andrès Iniesta, till vänster, hoppas på mer jubel för Spanien. Foto: Scanpix


Andrès Iniesta hoppas kunna tysta tvivlarna

klar

Artikellänk är kopierad

Spanien har inte vunnit ett stort mästerskap sedan 1964.Men bortsett från Champions League har faktiskt tio spelare vunnit världs- och Europamästerskap – men bara med ungdomslandslagen.- Det måste ändras någongång, säger spanske mittfältaren Andrès Iniesta.

Iniesta har ett mål med årets EM-turnering - att få slippa höra frågan om Spaniens alla misslyckanden. Pressen är enorm från hemlandet och hittills har Spanien klart övertygat. Men det brukar de göra. Likt Sverige åker de sedan alltid ut i omgången efter.- Det är alltid samma sak: vi tror alltid att vi ska lyckas, vi har alltid ett bra lag, och alltid är förväntningarna enorma, säger Iniesta till den tyska tidningen Süddeutche Zeitung.

Totalt har tio spelare i truppen någongång vunnit en titel med något av ungdomslandslagen. Senast i U17-VM blev det ett guld – då med Cesc Fàbregas och David Silva i laget.- Nästan alla spelare i EM-truppen har vunnit titlar med de yngre landslagen, men sen i A-landslaget - inget.

Man kan hävda att det är stor skillnad att ta klivet från ungdomsmästerskapen till ett riktigt VM eller EM. Men i truppen finns fem Champions League-mästare – däribland Iniesta själv. Han var med när Barcelona vann för två år sedan mot Arsenal efter Henrik Larssons suveräna inhopp. Om honom har Iniesta en del gott att säga.– Larsson lämnade ett väldigt positivt avtryck i Barcelona: han är en oerhört professionell spelare på planen och en väldigt bra människa utanför den.

På lördag ses de båda igen - den här gången som motståndare. Vanligtvis spelar Iniesta på mitten tillsammans med Deco och Xavi i Barcelona – men förbundskapten Luis Aragones väljer att spela honom ute till höger.- Jag föredrar att spela centralt och det är där jag är som bäst. Men tränaren tycker att jag fungerar till höger också. Mitt uppdrag är att göra bra ifrån mig och vara till nytta för laget.

Och det visade han i matchen mot Ryssland - bland annat med den snygga framspelningen till David Villas 2-0-mål.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Ruckemann
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro