ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Spännande Shanghai laddar för Expo 2010

Martin Eriksson · 23 Dec 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
En skyline utöver det mesta är något av allt de fascinerande som Shangai har att erbjuda.

En skyline utöver det mesta är något av allt de fascinerande som Shangai har att erbjuda.


klar

Artikellänk är kopierad

Redan i taxin från Shanghai Pudongs internationella flygplats till hotellet hinner man se hur majestätisk staden är. I en stad med 20 miljoner invånare är det knappast en överraskning att trafiken är kaotisk. Ändå är Shanghai både stökigt och lugnt.

Den som vill få en känsla av staden strosar längs Bund, gatan längs floden Huangpu, där de exklusiva butikerna och häftiga barerna ligger. Härifrån ser man också de berömda tornen med blinkande ljus.

För en drink är Bar Rouge ett måste. På översta våningen på Bund 18 tar man en drink i ett rött sken i den trendiga baren. Med de bästa DJ:arna och champagneflaskor i överflöd är det alltid party här.

På terrassen kan man dansa hela natten med Shanghais skyline i bakgrunden. Går man inte just fredag eller lördag sparar man 100 RMB (cirka 11 euro) i inträde (www.bar-rouge-shanghai.com)

Vill du ta det lugnt en dag? Peoples Square (Folkets torg) erbjuder lugn och grönska. Sitt ner en stund och se på barnen som fångar guldfisk, gamla spelar schack och förälskade tonåringar strosar på de smala parkgångarna. För att få en konstnärlig vinkel på besöket i parken kan man besöka Museum of Contemporary Art. För bara 20 RMB kan man uppleva det senast inom kinesisk konst.

Men Shanghai har mycket mer att erbjuda: besök Pearl Tower, ta en tur i Sightseeing Tunnel som går under Huangpu-floden eller åk båt på floden. Eller varför inte en dagstur till Venedigliknande byar som Zhouzhuang?

Runt People’s Square, särskilt på Nanjing Road, finns massor av affärer och varuhus, även med exklusiva västerländska märken. Tänk efter innan du köper något, priserna är oftast de samma som hemma.

Är du ute efter billiga souvenirer ska du gå till basarerna nära Yu Garden. Mängder av souvenirer till mycket låga priser.

Yu Garden.
Yu Garden.

3 måsten

1. World Financial Centre Besöks helst på kvällen. Tornet är 492 meter högt. Inträdet är gratis och man kan ta hissen upp till våning 93, för en drink. Dyrt men värt det.

2.  Shanghai Museum. Vacker byggnad i formen av en ”ding” (ett gammaldags, kinesiskt kokkärl). Fritt inträde. Keramik, kinesiska målningar, gamla mynt.

3. Yu Garden. Trädgård från 1500-talet, med kinesiska tehus och tempel. För bara 10 RMB får man gå in i Shanghais City Temple. Tänd rökelse vid stora Buddhastatyer.

Riktigt tuff skyline

Okej, du kommer inte bli ”shanghajad” (kidnappad/ lurad ombord som arbetskraft på båt) i Shanghai. Fast det gäller att kryssa undan klockförsäljare, massagesalongs­hallickar och rena bluff­gäng som hämtade ur filmen ”Blåsningen” (teceremoni-bluffen, är en ökänd variant).

Men har man bara folkvett nog har Shanghai en av världens tuffaste skylines med tv-tornet (fult men går inte att sluta titta på), SWFC (ser ut som en enorm kapsylöppnare) och världens högsta skybar.

I nattlivet kan du stöta på houseställen i underjordiska bombskyddsrum eller en gigantisk klubb inredd likt mjölkbaren i "Clockwork Orange".

klar

Artikellänk är kopierad

Martin Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro