ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Spänningen stiger i östra Ukraina

Johannes Ledel/TT · 16 Apr 2014
Uppdaterad 16 Apr 2014

Motsättningarna trappas upp mellan Ukrainas regering och proryska separatister i öster. Situationen tvingar interimsregeringen att välja mellan att gå emot Majdan-rörelsen eller riskera en potentiell konfrontation med Ryssland.

klar

Artikellänk är kopierad

Bepansrade truppfordon med ryska flaggor kunde ses köra runt i flera städer under onsdagen.
Bepansrade truppfordon med ryska flaggor kunde ses köra runt i flera städer under onsdagen.Foto: Evgeniy Maloletka/AP

Ukrainska trupper fortsätter med det man kallar en anti-terroroperation i östra delen av landet, men de proryska separatisterna visar inga tecken på att ge upp, tvärtom. Bepansrade truppfordon med ryska flaggor — flaggor som sannolikt fästs på fordonen av separatister — kunde ses köra runt i flera städer under onsdagen och många ukrainska soldater bytte sida och anslöt sig till separatisterna.

Ukrainas regering sitter med ett dilemma: Den rörelse — Majdan — som fört dem till makten skriker efter hårda tag mot separatisterna i öster, men om operationen slutar med utbredd blodspillan kan det få Ryssland att agera militärt.

På onsdagskvällen kom dessutom uppgifter om att proryska aktivister i Donetsk planerar en folkomröstning om regionens framtida status.

Keir Giles, docent vid det ansedda brittiska forskningsinstitutet Chatham House, säger till TT att ett problem för Ukraina är att de styrkor som var bäst lämpade att utföra operationen — polisens specialstyrkor som sattes in mot demonstranter av den förra regimen — redan har upplösts.

– Kvar finns bara ukrainsk polis och militär.

Det bästa sättet enligt Giles vore att omringa och isolera separatisterna i de områden de har tagit över. Om separatisterna blir avskurna från vatten och mat kommer de snart att ge upp på eget initiativ — ungefär som de ukrainska baser som ryska förband kringrände på Krim. Det skulle kräva tålamod och organisation från Ukrainas regering, vilket är tvivelaktigt om den mäktar med.

Flera experter är överens om att ett oförändrat läge gynnar Ryssland.

Mark Galeotti, professor i internationella relationer vid New York University, tror inte att målet för Ryssland är att annektera hela Ukraina. Den nuvarande situation är bekväm.

– Den sätter extrem press på Kiev, relativt billigt och lätt och kan samtidigt delvis förnekas.

Under torsdagen planeras fyrpartssamtal mellan Ukraina, Ryssland, USA och EU. Vad som kan uppnås är oklart.

– Inte mycket, tror Samuel Green, direktör för King's Colleges Rysslandsinstitut i London.

Han bedömer att parterna kommer dit på olika villkor. Ryssland kommer att vilja diskutera vad som sker internt i Ukraina, men fortsätta att förneka någon inblandning. USA och Ukraina kommer däremot att vilja hitta villkor för att Ryssland ska avbryta sin inblandning.

Läs mer: Sex pansarfordon togs av separatister

klar

Artikellänk är kopierad

Johannes Ledel/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro