ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Spår av kemiska stridsmedel har hittats i svenska räkor

Sofia Clason · 11 Jul 2018
Uppdaterad 11 Jul 2018
Nordhavsräkan är den vanligaste sorten som äts i Sverige.

Nordhavsräkan är den vanligaste sorten som äts i Sverige. Foto: Pixabay


Spår av kemiska stridsmedel har hittats i svenska räkor som fångats utanför Bohuslän. Ämnet tros vara innehåll från sönderrostade bomber.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter andra världskriget dumpade de allierade 28 fartyg på 200 meters djup i området Måseskär utanför Bohuslän. Fartygen var fyllda med kemiska stridsmedel, bland annat bomber som nu rostat sönder och spritt sitt innehåll i vattnet.

Och detta är vad man nu tror har orsakat fyndet av kemiska stridsmedel i Nordhavsräkor, som fångas i området, rapporterar Sveriges Radio.

Nordhavsräkan är den vanligaste sorten som äts i Sverige, men Livsmedelsverket försäkrar dock att det inte ska vara farligt att konsumera skaldjuren.

– Vi bedömer inte att det utgör några hälsorisker. Man kan äta mycket av detta utan att få i sig skadliga nivåer, säger Salomon Sand på Livsmedelsverket till SR.

Förra året uppmättes också låga halter av kemiska stridsmedel i havskräfta och plattfisk vid Måseskär. Platsen har utpekats som olämplig för fiske, men är trots det en populär plats för fritidsfiske.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Clason
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro