ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Spara tusenlappar på villan

Ola Jacobsen · 23 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Måla med militärfärg

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Helena Lunding

SPARSAMT. För att gömma sina fordon för fiendens värmekameror har Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, tagit fram en färg som blockerar värmestrålning. Snart kan färgen sänka uppvärmningskostnaderna för vanliga villaägare. – Pigmentet kan designas så att den låter solen värma upp huset under dagen, men inte släpper ut husvärmen på natten. I labbtester har vi sett att den utstrålande energin kan minskas med hälften, säger Hans Kariis, forskare på FOI i Linköping som har tagit fram färgen.

En genomsnittlig svensk villa kostar omkring 20 000 kronor per år att värma upp med el. Enligt Energimyndigheten lämnar en femtedel av värmen, värd 4 000 kronor, huset genom väggarna. Om FOI:s militärfärg absorberar 50 procent, som i laboratorietesterna, skulle det betyda en minskad uppvärmningskostnad på 2 000 kronor om året.

Materialet är uppbyggt av flera olika skikt. Genom att variera tjockleken och sammansättningen i de olika skikten kan man styra vilka våglängder som ska reflekteras och vilka som ska absorberas.

Färgen kan alltså anpassas för andra klimat och användningsområden.– För en byggnad i öknen kanske man vill blockera all värmestrålning, eftersom man inte vill att det ska värmas under dagen, säger Hans Kariis.

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro