ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sparekonomens bästa tips: Så klarar du dig bättre nästa år

Daniel Cederlund · 22 Jan 2017
Uppdaterad 22 Jan 2017

Okej, det gick som det gick igen. Men hur undviker vi att ha sluta på pengar nästa januari? Metro har träffat sparekonomen Claes Hemberg hur vi kan lära oss läxan att inte gå i samma fälla nästa år.

klar

Artikellänk är kopierad

Med 79 kronor på kontot, två dagar, sex måltider och noll möjliga utsvävningar kvar innan lönechecken dimper ner på hallmattan igen. Men varför lär vi oss aldrig? Enligt Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, kan vi varken skylla på lönekuvertet eller otur då, utan snarare att vi inte lever efter våra ekonomiska förutsättningar.

– Steg ett är att förstå att det är jag själv som är problemet i ekvationen. Måste jag bo så stort, dyrt och centralt? Behöver jag ha den här bilen, eller klarar jag mig med en mindre eller helt utan? Det är de stora posterna som man ska börja titta på. Det är inte din kaffekonsumtion som sätter dig i den här sitsen.

Ungefär två miljoner svenskar har riktigt allvarliga problem med sin ekonomi året runt. En siffra som får en ordentlig knuff uppåt under januari månad som är vår allra knapraste tid på året.

– Under den här perioden är det snarare tre eller fyra miljoner svenskar som har tomt på kontot och det kan liknas vid ett välfärdsproblem. Har man barn ser vi att många använder barnbidraget som livlina, och stackarna utan barn måste ofta ta ett skamlån från en förälder. Men bättre det än att ta SMS-lån, det leder bara till ett större förödmjukande lån längre fram, så gör det bara inte, säger Claes Hemberg.

Om jag lyckas kapa boende- och resekostnader då, hur hanterar jag de extra pengarna så att det inte bara blir en större kaffekassa av det hela?– Lägg undan dem i ett spar- eller fondkonto. Se till att de inte ligger kvar i lönekontokvarnen som bara mal ner dina pengar. Faktum är att det är kring 40–50 procent av alla svenskar som har noll kronor kvar på kontot i slutet av månaden och för att inte hamna där måste du planera lite och inte bara tänka att det nog löser sig den här gången. Och väljer du att spara i fonder – välj i första hand en billig globalfond.

klar

Artikellänk är kopierad

Daniel Cederlund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro