ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sparkades för han var homosexuell – nu prövas fallet i högsta domstolen

Jesper Lindqvist · 23 Apr 2019
Uppdaterad 23 Apr 2019
USA:s högsta domstol ska nu besluta om homo- och transsexuella omfattas av landets diskrimineringslagstiftning.

USA:s högsta domstol ska nu besluta om homo- och transsexuella omfattas av landets diskrimineringslagstiftning. Foto: Jonas Ekströmer/TT


Tre fall där anställda sparkats på grund av sin sexuella läggning ska prövas i USA:s högsta domstol. Den framtida domen kan nu bli prejudicerande och påverka hbtq-personers rättigheter i landet.

klar

Artikellänk är kopierad

Det som USA:s högsta domstol ska avgöra är om landets federala lagstiftning faktiskt förhindrar arbetsgivare från att diskriminera anställda som är homo- och/eller transsexuella.

Man har nu gett prövningstillstånd i tre skilda fall. Enligt Bloomberg handlar det om två fall där två män fick sparken från sin arbetsgivare på grund av att de är homosexuella, och ett tredje där en transsexuell anställd sparkades precis innan hon skulle börja leva öppet som kvinna.

Fler konservativa domare i högsta domstolen

Huvudfrågan är alltså om sexuell läggning och könsidentitet faller in under del sju av Civil Rights Act från 1964. Avsnittet handlar om lika möjligheter på arbetsmarknaden och reglerar bland annat diskriminering på grund av kön, etnicitet, hudfärg, nationalitet och religion.

USA:s högsta domstol har tidigare beslutat i ärenden som rör homosexuellas rättigheter, till exempel när man 2015 slog fast att det inte var förenligt med landets grundlag att förbjuda homosexuella att gifta sig.

Sedan dess har dock två skiften skett under Donald Trumps tid som president, vilket gjort att majoriteten av domarna nu är konservativt lagda. Bland annat valde Anthony Kennedy, en förespråkare av homosexuellas rättigheter, att gå i pension förra året, vilket öppnade upp för tillsättningen av Brett Kavanaugh vars ståndpunkt är betydligt med konservativ.

Utöver detta har även advokater från justitiedepartementet i tidigare instanser argumenterat till arbetsgivarnas fördel, enligt The Independent.

Domen kan bli prejudicerande

Frågan väntas nu splittra högsta domstolen, och enligt Bloomberg kan den kommande domen bli prejudicerande när det kommer till hbtq-personers rättigheter på arbetsmarknaden.

Donald Trump och hans regering har tidigare arbetat för att transpersoner inte ska tillåtas att öppet tjänstgöra i den amerikanska militären, och så sent som i januari beslutade högsta domstolen att åter implementera ett förbud mot att militärer registrerar sig under ett annat kön än deras biologiska.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro