ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sparkades från jobbet för att han är gay – 42 år senare kom ursäkten

Fredrik Tideman · 15 Jul 2014
Uppdaterad 15 Jul 2014
Jim Gaylord sparkades från sitt jobb för att han är gay.

Jim Gaylord sparkades från sitt jobb för att han är gay. Foto: AP Photo


Läraren Jim Gaylord i sparkades från sitt jobb i Tacoma 1972 efter att det kommit fram att han är gay. Nu har han fått en ursäkt, men det tog 42 år.

klar

Artikellänk är kopierad

En elev på skolan i Tacoma, USA, misstänkte att läraren Jim Gaylord var homosexuell och rapporterade det till skolans studierektor. Några dagar innan Thanksgiving 1972 kallades Gaylord till studierektorn, som frågade om han var homosexuell, skriver ABC News.

I tron om att hans sexuella läggning inte hade någon betydelse för hans jobb svarade han ja – och fick sparken. Innan julen 1972 fick han lämna sitt arbete på skolan på grund av sin homosexualitet.

Gaylord lämnade in en stämning mot Tacomas skoldistrikt och fallet kom upp i rätten 1977. Domen blev att det var rätt att sparka honom, eftersom homosexualitet ansågs vara omoraliskt. ”Om Gaylord inte hade sparkats hade det resulterat i rädsla, förvirring, misstänksamhet, oroliga föräldrar och press på skolans administration av elever, föräldrar och andra lärare”, skrev man i domen.

Det var först i förra veckan – 42 år senare – som Jim Gaylord fick en ursäkt.

När en ungdomsförening i Tacoma skulle ordna en insamling till en skola så bestämde sig föreståndaren Seth Kirby, som kände till Gaylords historia, för att göra något för honom. Han pratade med ordföranden för Tacomas skolstyrelse, Kurt Miller.

– Seth tyckte att det vore jättebra om vi kunde gå ut med en offentlig ursäkt. Jag kontaktade våra ledamöter och alla tyckte att det var en bra idé, säger Miller till ABC News.

– Vi hyllar och respekterar homosexuella lärare. Allt vi kan göra 42 år senare är att be om ursäkt, vi vill ge honom hans värdighet tillbaka, fortsätter han.

– Det blev ett relativt fint avslut på en tråkig historia, säger Jim Gaylord själv till The News Tribune.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Tideman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro