ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Spartips för shoppingglada

Åsa Mattsson · 18 Sep 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

Så får du pengarna att räcka ända till jul

klar

Artikellänk är kopierad

Annika Creutzer.
Annika Creutzer.

SHOPPING. Ny höstkappa, nya stövlar, ny soffa, nya bröst … shoppingkulturen erbjuder många frestelser för köpsugna kvinnor, och den som inte passar sig kan vid jul ha en spargris som är lika tunn och rälig som Emils Griseknoen. – Man säger i dag: Du är vad du konsumerar. Det är trenden nu. Unga människor, oavsett samhällsklass eller inkomst, strävar efter samma märke på jeansen, säger Annika Creutzer, privatekonom på Skandiabanken.

Mycket av den här konsumtionen riktar sig till just kvinnor: plastikkirurgi, mode, skönhetsprodukter och inredning till exempel.    – Det som lanseras nu är till exempel plastiklån, vilket jag reagerar mot. Där är ofta kreditvillkoren mycket sämre än om du lånar på en vanlig lönekontokredit. – Bröllopslån är en annan ”hangup” för mig. Att låna upp till 100 000 kronor för en dag i livet, jag tror att det är ett av de sämsta sätten att börja ett liv tillsammans.

Annika Creutzer menar att konsumtionen handlar mycket om att vi visar upp oss. Unga tjejer visar upp väskor och klänningar, vuxna kvinnor visar upp sitt fina hem. – Det märkliga är att vi utrustar köket mer och mer, men vi lagar allt mindre mat, säger Annika. Folk hinner inte, de måste ju jobba ihop pengar till köksinredningen. Vi behöver alltså Globalkniven för att skära upp pizzakartongen.•• Hur ska man tänka för att spargrisen ska vara trind om magen? – Man ska tänka smart. En grundregel är: Köp inte konsumtion på kredit. Konsumera inte innan du betalar. Det är bättre att spara ihop till något än att sitta med räkningarna efteråt.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Mattsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro