ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Spårvagnar i Göteborg saneras efter rostskandal

Patrick Ekstrand · 21 Mar 2013
Uppdaterad 21 Mar 2013
Spårvagnar saneras efter rostskandal En av de italienska vagnarna.

Spårvagnar saneras efter rostskandal En av de italienska vagnarna. Foto: Lena Garnold


Leverantören av spårvagnarna som står parkerade på grund av rost ska betala för att åtgärda problemet. I går meddelade Göteborgs Spårvägar att Åtgärderna sker på Ansaldobredas bekostnad”.

klar

Artikellänk är kopierad

– Det är klart att de ska betala, säger vd:n Lars-Börje Björfjäll. Vi har köpt en produkt som rostar och det ska den inte göra, så enkelt är det.

Björfjäll är övertygad om att Ansaldobreda kommer att betala notan för rostangreppen, men han vill inte garantera att det kommer att ske. – Det får Ansaldobreda göra.

Samtidigt säger han att förhandlingarna med det italienska företaget fortfarande pågår. – Det går väldigt långsamt. Det är långsamma förhandlingar. Vi är inte långsamma, utan det ligger hos italienarna.

Trettioåtta spårvagnar av typen M32 har stått stilla sedan februari och den första av de åtgärdade rostvagnarna väntas vara i trafik igen vecka 13. – Det är angeläget för oss att få ut fordonen, säger Björfjäll.

Frågan är om Ansaldobreda till dess har skrivit på dokument där man förbinder sig att betala för rostangreppen – så sent som i går hade de inte gjort det.

– Det har vi självklart inte hunnit göra, säger Björfjäll.

Kostnaden uppges ligga på omkring 100 000 kronor per vagn, vilket kan jämföras med inköpspriset på 20 miljoner kronor per fordon.

Jästsvampar har också konstaterats i vagnarnas mattor och golv, men Björfjäll säger att de inte är hälsovådliga. Han kan däremot inte säga huruvida vagnarna kan anses vara felfria när såväl jäst som rost har åtgärdats.

– Det kan jag inte kommentera eftersom vi sitter i förhandlingar om de frågorna.

klar

Artikellänk är kopierad

Patrick Ekstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro