ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Specialavdelningar för de svårast psykiskt sjuka försvinner

Sebastian Chaaban · 21 Jan 2014
Uppdaterad 22 Jan 2014

Två avdelningar för de mest akut psykiskt sjuka avvecklas på Danderyds sjukhus. Vården kostar för mycket. Katastrof” tycker personalen.

klar

Artikellänk är kopierad

– Patienterna kommer få sämre vård och vi är oroliga för att våldet ska öka, säger mentalskötaren Maria. Sjuksköterskan Rebecca Stiernspetz tycker att avveckling drabbar de svagaste. –  Det kommer kosta mer i längden, garanterat, tillägger Stephen Angelo.
– Patienterna kommer få sämre vård och vi är oroliga för att våldet ska öka, säger mentalskötaren Maria. Sjuksköterskan Rebecca Stiernspetz tycker att avveckling drabbar de svagaste. –  Det kommer kosta mer i längden, garanterat, tillägger Stephen Angelo.Foto: Lisa Mattisson

På Danderyds sjukhus finns sedan 2010 två psykiatriska intensivvårdsavdelningar, PIVA, för de allra mest akut psykiskt sjuka i stort vårdbehov.

Men nu ska avdelningarna avvecklas. Metro träffade i går flera ur personalen – som var mycket oroliga. 

– Det är en katastrof. Vi är rädda och oroliga för vad som ska hända med patienterna. Vården och säkerheten kommer bli lidande. Våldet mellan patienter och mot vårdare kommer öka, säger en av dem.

Totalt berörs 10 vårdplatser. PIVA-patienterna kommer i stället att flyttas över till andra avdelningar, där patienterna inte är lika allvarligt sjuka.

– Det drabbar de mest svaga. Nu kommer personaltätheten minska, och de här patienterna är de allra mest sjuka och krävande, säger Rebecca Stiernspetz, sjuksköterska.

– Det kommer kosta mer i längden, garanterat. Alla vårdare kan inte hantera de patienterna, och andra som inte är lika sjuka kan nu bli avskräckta för att söka vård, säger Stephen Angelo, mentalskötare.

Själva vårdplatserna kommer dock inte minska. Inga fasta tjänster för personalen försvinner, men flera tidsbegränsade anställningar sägs upp.

– Beslutet följer en trend inom den moderna psykiatriska vården, man gör så i allt större utsträckning. Det är dels för att förbättra vårdmiljön för patienterna och dels för att minska kostnaderna för vården, säger Peter Carlberg, pressansvarig på Stockholms läns sjukvårdsområde, SLSO.

– PIVA-platser är resursintensiva och extra kostsamma. Det är också en sämre miljö för patienterna.

Något som personalen på PIVA-avdelningarna inte håller med om.

– De skulle aldrig lägga ned en somatisk avdelning för akut sjuka, men psykiatrin struntar man i, säger en av dem

Även Vårdförbundet är kritiska till beslutet. Men den första mars ska avdelningarna vara avvecklade.

I dagsläget finns det bara PIVA-avdelningar kvar på Huddinge sjukhus. Hur mycket pengar man sparar in på avvecklingen kunde SLSO i går inte svara på.  

klar

Artikellänk är kopierad

Sebastian Chaaban
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro