ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Specialgrupp inkallad efter trippelmordet i Malmö – Vi har nästan inget folk”

Karl Enn Henricsson · 10 Jul 2018
Uppdaterad 10 Jul 2018
Den 18 juni sköts tre män till döds och tre skadades vid ett internetkafé i Malmö.

Den 18 juni sköts tre män till döds och tre skadades vid ett internetkafé i Malmö. Foto: Krister Hansson/Aftonbladet/IBL Bildbyrå


Efter den senaste tidens dödsskjutningar i Malmö har Riksmordkommissionen kallats in. Specialgruppen kan bistå vid grova våldsbrott. Men gruppchefen är orolig: Vi har nästan inget folk”.

klar

Artikellänk är kopierad

Bland annat Malmö har under den senaste tiden drabbats av flera dödsskjutningar. Exempelvis den 18 juni sköts tre män till döds och tre skadades vid ett internetkafé. En stor polisresurs arbetar med morden, och även den mytomspunna Riksmordkommissionen har kallats in.

– Det kom en begäran efter trippelmordet, så vi har skickat ner ett par gubbar. Det är ungefär det vi klarar av i dagsläget, säger Ingemar Isaksson, chef vid Riksmordkommissionen.

”Vi har nästan inget folk nu”

Han utvecklar:

– Vi har nästan inget folk nu, det är bara jag och fyra man – vi brukade vara jag plus tolv man. På grund av pensionsavgångar och att några har slutat är vi färre, och vi är mitt uppe i en rekryteringsprocess.

Riksmordkommissionen kan bistå den lokala polisen vid grova våldsbrott som mord och överfallsvåldtäkter. Bland annat kan gruppen hjälpa till att leda utredningar och strukturera stora mängder material.

Gruppen jobbar även med skjutningar i Stockholm

Förutom att arbeta i Malmö, arbetar en del av den kraftigt underbemannade gruppen i norra Stockholm.

– För någon månade sen var det sju skjutningar på en vecka i Stockholms, så vi förstärker lite där med de få resurser vi har, säger Ingemar Isaksson.

– Men till hösten är det tänkt att vi ska vara fullbemannade och ”up and running”.

pil
Riksmordskommissionen

Gruppen består normalt av tolv personer och en gruppchef som formellt lyder under NOA, nationella operativa avdelningen vid polisen i Stockholm.

Gruppen kan hjälpa polisen på lokal nivå vid utredningar om mord, försvinnanden där brott misstänks och vid andra grova våldsbrott, exempelvis överfallsvåldtäkter.

Gruppen kan bland annat hjälpa till med att strukturera stora mängder utredningsmaterial och den kan även hjälpa till att leda utredningar.

Källa: Källa: Polisen

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro