ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Speedo har gjort den snabbaste simdräkten

Aron Andersson · 2 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Den amerikanske simmaren Michael Phelps vann sex OS-guld i Aten 2004. Med hjälp av LZR Racer dräkten ska han ta ännu fler i Peking.

Den amerikanske simmaren Michael Phelps vann sex OS-guld i Aten 2004. Med hjälp av LZR Racer dräkten ska han ta ännu fler i Peking.


klar

Artikellänk är kopierad

”Att så många ­världs­rekord slagits med dräkten ska man nog ta med en nypa salt, det är ju även mentalt och beror snarare på att det är OS-år i år.” Stefan Nystrand om de nya simdräkterna.
”Att så många ­världs­rekord slagits med dräkten ska man nog ta med en nypa salt, det är ju även mentalt och beror snarare på att det är OS-år i år.” Stefan Nystrand om de nya simdräkterna.Foto: Scanpix

SIMNING. Aqualab är Speedos forsknings- och utvecklingscenter som arbetar tillsammans med experter från exempelvis Nasa och olika universitet. Under tre års tid har de utvecklat LZR Racer (uttalas Laser Racer).

I utvecklingen har olika materials ytfriktion testats. Dessa tester genomförs i Nasas vindtunnlar som i vanliga fall används för flygplan eller rymdfarkoster. Och även om simmarna ännu inte uppnått rymdfärjornas hastigheter har forskarna testat över 60 olika material.

Även vattnets flöde runt kroppen har testats, detta vid Otago-universitetet på Nya Zeeland där väldigt avancerade vattentunnlar använts för att mäta motstånd.

Universitetet i Nottingham i Storbritannien har ett team som är specialiserat på Computational Fluid Dynamics, CFD. Genom att skanna över 400 elitidrottare har de kunnat räkna ut var på kroppen friktionen måste vara som lägst och hur de olika materialen bör placeras på dräkten som påstås vara 5 procent snabbare än modellen före.– De säger 5 procent, men det kan ju betyda vad som helst när det finns så många variabler, säger simmaren Stefan Nystrand som ännu inte har testat dräkten.– Att så många ­världs­rekord slagits med dräkten ska man nog ta med en nypa salt, det är ju även mentalt och beror snarare på att det är OS-år i år.

Till OS kommer han dock att använda dräkten men oroar sig inte över att inte ha hunnit testa den ännu.– Jag känner tyvärr att jag inte kommer att sänka tiderna bara genom att sätta på dräkten, det är bättre att lägga krut på min simteknik och inte förlita sig blint på dräkten, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro