ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Spel med boll inget för mittbackarna

TT · 8 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Allra minst de själva.- Det finns ju anledningar till att jag spelar mittback, så är det ju, säger Petter Hansson.

Ett par dagar efter 0—0-matchen mot Albanien är det stora diskussionsämnet fortfarande 3—5—2. På måndagen hade turen kommit till Olof Mellberg och Petter Hansson, som efter landslagets träning fick svara på mediekritiken mot bland annat uppspelen.- Det enda jag såg var "trä-fem-två" på framsidan av någon tidning (Expressen) och det tyckte jag var rätt skojigt måste jag säga, säger Petter Hansson.- Men jag har inte läst den... Jag har förstått att det har skrivits att uppspelen var så där och det kan jag hålla med om, uppspelen var absolut inte av någon högre kvalitet.

Tät försvarsmurSamtidigt tycker de båda mittbackarna att kritiken till en del är obefogad.- Vi försökte väl i andra halvlek att hitta lite längre, att etablera spelet högre upp, förklarar Olof Mellberg.- Då blir det kanske en del passningar som inte går hem i förstaläget, men där man förhoppningsvis kan utnyttja andraläget.

Dessutom, påpekar både han och Petter Hansson, var ju tanken med det nya 3—5—2-systemet aldrig att mittbackarna skulle ha så mycket boll. Men mot den täta albanska försvarsmuren fick de och Daniel Majstorovic hur mycket tid som helst på sig med bollen.- Oftast ska ju mittbackarna egentligen inte vara spelförande, säger Hansson.- Det är klart att det bästa för laget är att få in mittfältarna, ytterspelarna eller anfallarna i bollförande roller.

Tänker positivtMot Albanien var det Daniel Majstorovic som spelade centralt i en mer traditionell innerbacksroll, medan Hansson och Mellberg fick agera mer som ytterbackar. Det är inte en situation de föredrar, men samtidigt ser de fördelarna för laget.- Rent individuellt föredrar jag att spela mittback i en fyrbackslinje. Men jag vill inte se det som något negativt. Det är en rolig roll att ha, framför allt offensivt, säger Mellberg.- Det finns väldigt många positiva bitar kring systemet också, så det gäller att fokusera på det.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro