ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Spelare sågar larm om farliga dataspel

Ylva Larsson · 26 Okt 2012
Uppdaterad 26 Okt 2012

Foto: Scanpix


Det behövs mer oberoende forskning om dataspelsberoende och bättre stöd från föräldrar. Det menar spelhobbyförbundet Sverok som vill lyfta fram de positiva effekterna av dataspelande.

klar

Artikellänk är kopierad

Metros artiklar om dataspelsberoende har väckt starka reaktioner bland läsare och spelare. Rebecka Prentell, ordförande i spelhobbyförbundet Sverok, tycker att mediebilden är problematisk.

– Det behövs mer oberoende forskning på området. Det är ett problem att de experter som uttalar sig är konsulter som försörjer sig på rehabilitering av dataspelsberoende. Den negativa bilden som ofta förmedlas i media går ut över ungdomarna, som blir missförstådda.

Hon tror att bilden skulle förändras om föräldrar bättre satte sig in i barnens hobby.

– Dataspelande är något som många ägnar sig åt men det behövs bättre stöd hemifrån. Precis som med vilket fritidsintresse som helst så ska man ägna sig åt det balanserat men det är ett problem att föräldrar har svårt att sätta sig in i vad spelen handlar om. Man borde spela tillsammans med sina barn.

Enligt Medierådets senaste rapport spelar 44 procent av alla 16-åriga pojkar dataspel varje dag. Rebecka Prentell ser det ökade dataspelandet som något positivt.

– World of warcraft till exempel är ett fantastiskt socialt spel som är roligt och utvecklande. Man utmanas och tränar upp sin ledarskapsförmåga, koncentrationsförmåga och simultankapacitet. Det skapas ett socialt skyddsnät där man håller koll på varandra.

Rebecka Prentell tycker att resten av samhället borde ta efter den mekanik som finns i spelen.

– Spelen är bekräftande och man får alltid utmaningar anpassade efter sin egen nivå. Det skapar en positiv effekt och är något man borde ta efter i skolsystemet.

Starka reaktioner bland läsarna

Här är några av kommentarerna:

"Lägg ner att skylla på datorspel. Det är mentalt svaga människor som från början fastnar i det och inte kan sköta sitt liv. Och när det gäller barn under 18 så är det föräldrarnas ansvar att se till att de inte spelar..."

"Du kan bli beroende av allt. Narkotika är uppenbara eftersom de direkt påverkar receptorer i hjärnan. Saker som TV-spel, shopping, fallskärm med mera kan du också bli beroende av men det är sekundärt."

"Självklart behöver folk som fastnar i missbruk av spel hjälp som alla andra som fastnar i missbruk men att likställa narkotika och spel känns som skrämselpropaganda."

"Ja, datorspel kan lätt ses som en flykt från verkligheten. Men om man känner att man måste gräva ner sig i spel så har man andra problem, det är inte spelen i sig som tvingar dig att stanna kvar."

"Att det finns folk som missbrukar datorspel är självklart, det är däremot ett rejält logiskt hopp att påstå att datorspel i sig skulle vara beroendeframkallande."

klar

Artikellänk är kopierad

Ylva Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro