ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Spelberoendes riksförbund varnar för "lootlådor" – kan leda till beroende

Filip Joelsson · 7 Feb 2018
Uppdaterad 7 Feb 2018
Allt fler får ekonomiska problem på grund av så kallade "lootlådor" i tv- och datorspel.

Allt fler får ekonomiska problem på grund av så kallade "lootlådor" i tv- och datorspel. Foto: Montage IBL/EA


Oscar Hansson spenderade uppemot 30 000 kronor på att köpa olika paket i fotbollsspelet FIFA. Nu varnar spelberoendes riksförbund för att så kallade lootlådor kan leda till spelberoende med pengar, rapporterar P3 Nyheter.

klar

Artikellänk är kopierad

Lootlådor – ett samlingsnamn för olika typer av paket som går att köpa inuti ett tv- eller datorspel för riktiga pengar – blir ett allt vanligare inslag i dagens spel. Lådorna är en gyllene inkomstkälla för företagen som gör spelen, i en tid där produktionskostnaderna för själva spelet ofta ligger på hundratals miljoner kronor.

Konceptet bygger på att en spelare, genom att betala riktiga pengar, kan köpa ett paket utan att veta innehållet, i hopp om att låsa upp en ny fotbollsspelare, ett nytt vapen, ett nytt utseende till sin spelkaraktär eller liknande.

Ett av det absolut största spelen i sammanhanget är fotbollsspelet FIFA, som utkommer varje år. I spelet finns ett läge som kallas ”Ultimate Team”, där spelare köper digitala paket med fotbollskort, i hopp om att få sin favoritspelare.

I en intervju med P3 Nyheter berättar FIFA-entusiasten Oscar Hansson att han lagt mellan 20 000 och 30 000 kronor på digitala spelkort.

– Det är inte säkert att du får det bästa i det paketet, just därför vill du sitta och köpa mer och mer och mer och mer, säger han.

Men det är inte bara Oscar som faller för frestelsen att spendera pengar på loot. Enligt Spelberoendets riksförbund hör allt fler personer av sig på grund av överdrivna köpvanor inuti spel.

– Jag tror att det är en väldigt liten skillnad, mellan de lotter du köper i dataspelsvärlden kontra de lotter eller livebettingresultat du sätter i pengaspel, säger Henrik Armus, ordförande för Spelberoendes riksförbund, till P3 Nyheter.

I dag klassas inte lootlådor som lotteri enligt lotterilagen. Det borde de göra, menar Henrik Armus, som eftersträvar mer ansvar från speltillverkarna.

– Erbjuder man allting som påminner om lotterier så måste man ta det ansvaret, säger han till P3 Nyheter.

Enligt branschorganisationen Dataspelsbranschen kan man inte göra något åt lootlådorna eftersom de inte klassas som lotteri enligt lag, men man uppmanar i stället speltillverkarna att sätta åldersgränser i sina spel. FIFA Ultimate Team har till exempel en 16-årsgräns.

– Vuxna människor får göra vad de vill med pengarna, det är ju inte ovanligt att man lägger mycket pengar på ett intresse eller en hobby. Sedan ska det vara lustfyllt också, säger Per Strömbäck, talesperson för Dataspelsbranschen, till P3 Nyheter.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro